САД, Француска и Велика Британија повлаче своје држављане из Либана!

Танјуг
САД, Француска и Велика Британија повлаче своје држављане из Либана!

ВАШИНГТОН/ПАРИЗ/ЛОНДОН - САД, Француска и Велика Британија позвале су своје грађане да напусте Либан због растућих тензија на Блиском истоку након што су Иран и либанска милитантна група Хезболах најавили одмазду за убиства високог званичника те групе и лидера палестинске милитантне групе Хамас за која оптужују Израел.

Према писању америчког портала Аксиос, који се позива на неименоване америчке и израелске званичнике, очекује се да ће Иран већ сутра напасти Израел.

Амбасада САД у Либану позвала је америчке грађане да хитно напусте ту земљу, пренiо је "BBC".

Америчка амбасада саопштила је у суботу да би они који одлуче да остану у Либану требало да "припреме планове за ванредне ситуације".

Британски министар спољних послова Дејвид Леми такође је позвао држављане Велике Британије да хитно напусте Либан због тога што би се, како је навео, регионална ситуација "могла брзо погоршати".

Велика Британија је саопштила да шаље додатно војно особље, конзуларно особље и службенике граничних снага да помогну у евакуацији британских држављана, али је позвала грађане Британије да напусте Либан "док трају комерцијални летови".

Два британска војна брода су већ у региону, а Краљевско ваздухопловство је ставило транспортне хеликоптере у приправност.

Француска је позвала француске држављане да напусте Либан због ризика од војне ескалације на Блиском истоку, саопштило је јутрос француско министарство спољних послова.

Министарство је такође савјетовало француске држављане да не путују у Либан, пренио је Ројтерс.

Јорданско министарство спољних послова такође је дало савјет својим грађанима да одмах напусте Либан и упозорило друге да не путују у ту земљу, јавио је "BBC".

Канада је у суботу такође упозорила своје држављане да избјегавају путовања у Израел и Либан, јер ситуација у региону "може даље да се погорша".

Лидери Ирана и Хезболаха рекли су да ће узвратити за убиства главног војног команданта те групе Фуада Шукра и политичког лидера палестинске милитантне групе Хамас Исмаила Ханијеа за која оптужују Израел.

Три неименована америчка и израелска званичника изјавила су да очекују да ће Иран напасти Израел већ у понедјељак, пренио је амерички портал Аксиос.

Амерички званичници рекли су да очекују да ће иранска одмазда бити већег обима него напад Ирана на Израел 13. априла и да би могла да укључи и либанску милитантну групу Хезболах.

Пентагон је у петак саопштио да САД појачавају своје снаге на Блиском истоку у припреми за могући ирански напад на Израел и шаљу још ратних бродова и борбених авиона у регион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана