САД дубоко забринуте због ситуације на КиМ, одмах уклонити блокаде

СРНА
САД дубоко забринуте због ситуације на КиМ, одмах уклонити блокаде

БЕОГРАД - САД изражавају дубоку забринутост због тренутне ситуације на сjеверу Косова и Метохије, наведено је у заједничком саопштењу амбасада САД у Београду и Приштини и истакнуто да они који су подигли нелегалне блокаде треба одмах да их уклоне.

"Разумијемо да су косовске власти ухапсиле особу осумњичену за умјешаност у насилни напад на косовске органе за спровођење закона и органе изборне комисије", наведено је у саопштењу у коме се додаје да се то хапшење користи као оправдање за илегалну блокаду путева, као и претње и застрашивање косовских власти и локалног становништва.

Амбасаде САД наводе да очекују престанак "свих претњи насиљем и престанак застрашивања".

 "Изражавамо нашу захвалност и пуну подршку Косовским снагама НАТО-а (КФОР) за њихове напоре да обезбједе безбједност и слободу кретања и Мисији Европске уније за владавину права (ЕУЛЕКС)", стоји у саопштењу амбасада САД у Београду и Приштини.

Амбасаде су навеле да одлучно осудјују као неприхватљиве све нападе на косовске и међународне безбједносне агенције.    

"Позивамо све на максималну уздржаност, као и да одмах предузму акцију како би се постигла деескалација ситуације и да се уздрже од провокативних радњи", наведено је у саопштењу, у коме се упућује и позив странама да раде у оквиру дијалога који предводи ЕУ како би ријешили питања од значаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана