САД: Додатних шест милијарди долара војне помоћи Украјини након “грешке у рачуници”

ГС
САД: Додатних шест милијарди долара војне помоћи Украјини након “грешке у рачуници”

ВАШИНГТОН - Пентагон је саопштио да је прецијенио вриједност оружја које је послао Украјини на 6,2 милијарди долара, што је отприлике дупло у односу на оно што је заиста послато, што значи да ће се тај вишак користити убудуће за додатно снабдијевање оружјем.

Детаљним прегледом рачуноводствене грешке утврђено је да је коришћен трошак замјене, а не књиговодствена вриједност опреме која је извучена из залиха, рекла је портпаролка Пентагона Сабрина Синг, пренио је Гардијан позивајући се на агенције.

Пентагон је претходно начинио сличну грешку, када је преценио вриједност муниција, пројектила и остале војне опреме за три милијарде, а бројка би могла да се повећа даљом истрагом.

У уторак, Синг је рекла да су коначни обрачуни показали да је постојала грешка од 3,6 милијарди за тренутну фискалну годину и 2,6 милијарди за 2022. фискалну годину, која се завршила 30. септембра.

Као резултат грешке, министарство одбране сада има додатни новац који може да искористи и подржи Украјину у контраофанзиви против Русији.

На основу претходних процјена, објављених 13. јуна, САД је пружила Украјини безбедносну помоћ вредности од 40 милијарди долара, али је ревизијом утврђено да је послала нешто мање од 34 милијарде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана