САД додале кинеску генетичку компанију на трговинску црну листу

Танјуг
САД додале кинеску генетичку компанију на трговинску црну листу

ВАШИНГТОН - Администрација америчког предсjедника Џозефа Бајдена додала је 37 компанија на трговинску црну листу, укључујући више јединица кинеске компаније која се бави генетиком, BGI, као и кинеску информатичку фирму Инспур.

Како наводи Ројтерс, америчко Министарство трговине, тијело које регулише извоз, додао је на црну листу компанију BGI због навода да дијелови те фирме представљају ''значајан ризик'' и да доприносе надзору кинеске владе.

-Поступци ових субјеката у вези са прикупљањем и анализом генетских података представљају значајан ризик од преусмеравања на кинеске војне програме - наводи се у саопштењу Министарства.

На црну трговинску листу додате су и компаније у Кини и Мјанмару због наводних кршења људских права, као и друге компаније у Кини и Пакистану због наводног учешћа у програмима производње балистичких пројектила.

-Када идентификујемо субјекте који представљају забринутост за националну безбједност или спољну политику Сједињених Држава, додајемо их на листу  како бисмо били сигурни да можемо да испитамо њихове трансакције - рекла је помоћница секретара за трговину Теа Кендлер.

Најновија додавања на трговинску црну листу ће вјероватно додатно ескалирати тензије између Вашингтона и Пекинга, које су у посљедње вријеме такође порасле након што је Бајденова администрација оборила кинески наводни шпијунски балон, како наводи Ројтерс.

-Не можемо дозволити да наши противници злоупотребљавају технологију да би кршили људска права и на друге начине угњетавали - оцијенио је помоћник секретара за трговину Метју Акселрод.

Министарство трговине је 2020. додало двије јединице BGI групе, највеће свјетске компаније за геномику, на своју економску црну листу због навода да је спровела генетске анализе које су коришћене за наводнурепресију над Ујгурима у Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана