САД: Демократе одлучиле да изборну конвенцију 2024. године одрже у Чикагу

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Демократска странка одржаће завршну националну конвенцију у Чикагу, пред предсједничке изборе у Сједињеним Америчким Државама 2024. године, јавља АП.

У финални избор су ушли Њујорк и Атланта, додаје агенција и наводи да одржавање страначког скупа у тако просиндикалном граду поново показује посвећеност администрације Џоа Бајдена синдикалном удруживању, што ће бити од кључног значаја на његовом путу ка другом мандату у Бијелој кући.

Истовремено, у питању је и одговор на одлуку републиканаца да завршну изборну конвенцију 2024. године одрже у Милвокију, у Висконсину који је још једна важна савезна држава Средњег запада.

Чикаго је посљедњи пут био домаћин националне конвенције Демократске странке 1996. године када је тадашњи предсједник Бил Клинтон освојио други мандат. 

Прије тога, град је био домаћин и конвенције 1968. године, запамћене по бруталном сукобу полиције и демонстраната који су се противили рату у Вијетнаму, подсјећа агенција. 

Гувернер Илиноиса Џеј Би Прицкер, који је био један од најжешћих лобиста за Чикаго, указао је на жељу Демократске странке да прошири своје изборне успјехе на Средњем западу, посебно у Мичигену, гдје је странка задржала позицију гувернера и преузела контролу над оба дома законодавног тијела на прошлогодишњим међуизборима.

И поред тога, АП наводи да је многе изненадила побједа Чикага над Атлантом која се налази у Џорџији, савезној држави од стратешког значаја. 

Бајден је на предсједничким изборима добио Џорџију и тако постао први демократа који је то учинио још од Клинтона 1992. године. Демократе сада контролишу оба мјеста у Сенату након побједа у посљедња два изборна циклуса.

Агенција напомиње да би управо избори у Џорџији могли да буду одлучујући фактор у предсједничкој трци 2024. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана