САД: Бајден одобрио контроверзни план бушење нафте у дијеловима Аљаске

GS
Foto: Arhiva

ВАШИНГТОН- Предсједник САД Џозеф Бајден одобрио је данас контроверзни пројекат бушења нафте на Аљасци назван Вилоу чему се противе еколошки активисти и неке заједнице староседелаца на Аљасци упозоравајући на климатске промјене, угроженост животињског свијета и могуће несташице хране.

  Пројекат Вилоу мултинационалне компаније Коноко Филипс, који укључује вишедеценијско бушење нафте и гаса на три локације у власништву америчке владе укупне површине 23 милиона хектара на територији познатој као Националне резерве нафте - Аљаска, биће један од највећих те врсте на тлу САД, преноси лондонски дневник Гардијан.

 Процјењује се да ће се на овом налазишту производити око 180.000 барела нафте дневно у периоду од 30 година.

Пројекат Вилоу би могао да створи једну од највећих "угљеничних бомби" на тлу САД и потенцијално ослободи двоструко више штетних гасова од свих пројеката обновљиве енергије на јавним површинама у САД до 2030. године.

  Неименовани званичник америчке администрације је навео у недељу да област у којој је предвиђена екплоатација нафте и гаса обухвата језеро Тешекпук, висораван Утукок, реку Колвил, лагуну Касегалук и посебне области залива Пирд, преноси је раније АП.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана