САД ангажоване да се врати амерички војник који је прешао у Сjеверну Кореју

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ТОКИО - Специјални изасланик САД за Сjеверну Кореју Сунг Ким изјавио је данас у Токију да је Вашингтон активно ангажован на обезбjеђивању повратка америчког војника који је прешао у Сjеверну Кореју.

Сунг је говорио уочи трилатералног састанка у Јапану са јапанским и јужнокорејским колегом о томе како да се супротставе претњи коју представља Сjеверна Кореја.

САД раде на утврђивању информација о стању у којем се војник Травис Кинг налази и ангажоване су на обезбеђивању његовог безбjедног повратка, рекао је Сунг.

Кинг је у уторак неовлашћено прешао у Сјеверну Кореју, истог дана када је америчка подморница са нуклеарним балистичким пројектилима први пут посјетила Јужну Кореју од 1980-их.

Сјеверна Кореја лансирала је у сриједу ујутру двије балистичке ракете у море.

Представник владе Јужне Кореје Ким Гун осудио је лансирања ракета и говорио о јачању везе између САД, Јапана и Јужне Кореје.

“Наша трилатерална безбједносна сарадња је на врхунском нивоу”, рекао је Ким, наводећи да ће на састанку бити ријечи о даљем јачању сарадње, као и о санкцијама и супротстављању сајбер нападима Сјеверне Кореје.

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена још прикупља релеватне чињенице у вези са случајем америчког војника кога су сјевернокорејске власти привеле због неовлашћеног преласка границе и уласка на територију Сјеверне Кореје, изјавила је у сриједу портпарол Бијеле куће Карин Жан Пјер.

Пентагон је саопштио да су сјевернокорејске власти ухапсиле војника Тревиса Т. Кинга, који се придружио америчким снагама 2021. године и у међувремену се суочио са дисциплинским мјерама.

У саопштењу америчке војске се наводи да се Кинг по свему судећи налази у сјевернокорејском притвору. Би-Би-Си наводи да се вјерује да је Кинг први амерички војник који је прешао у Сјеверну Кореју од 1982. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана