Руто: За смртоносну експлозију криви су корупција и некомпетентност званичника

GS
Foto: X.com

НАЈРОБИ - Предсједник Кеније Вилијам Руто изјавио је данас да су корупција и некомпетентност званичника довели до тога да се у стамбеној четврти отвори фабрика за прераду течног гаса, која је експлодирала и изазвала пожар у којем су погинуле три, а повријеђено више од 280 особа.

Док полиција трага за власницима овог погона, предсједник Руто поручује да званичници који су издали дозволе за рад постројења морају бити отпуштени и кривично гоњени, преноси АП.

Три особе су погинуле, а најмање 24 тешко повријеђене када је касно у четвртак огромна ватрена лопта избила из складишта гаса и брзо се проширила запаливши околне куће и складишта.

Неке плинске боце експлозија је одбацила више стотина метара што је изазвало одвојене пожаре и у сусједном кварту.

Иако је у вријеме несреће фабрика за прераду течног гаса радила илегално, Руто је оптужио надлежне јер су издали неке дозволе за рад у стамбеној зони.

"Врло јасно је да је то била погрешна ствар, али су због неспособности и корупције дозволе издате", рекао је Руто на скупу у граду Лугари на западу Кеније.

Одбор Националне управе за животну средину Кеније је у свом саопштењу навео да је суспендовао четири званичника, укључујући директора за еколошку усклађеност.

Председник управног одбора ове установе Емилио Муго затражио је од полиције да испита четворицу званичника.

Шеф полиције у Најробију Адамсон Бунгеи рекао је да је у току потрага и за власницима локације, преноси Танјуг.

"Тражимо их ради испитивања", рекао је Бунгеи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана