Руте: Слање трупа Сјеверне Кореје у Украјину би ескалирало сукоб

Танјуг
Руте: Слање трупа Сјеверне Кореје у Украјину би ескалирало сукоб

БРИСЕЛ- Ако би Сјеверна Кореја послала трупе у Украјину да се боре за Русију, то би значајно ескалирало сукоб, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Марк Руте. Руте, који је преузео дужност у НАТО-у почетком месеца, написао је на платформи Икс да је разговарао са председником Јужне Кореје Јун Сук-Јеолом о блиском партнерству Алијансе са Сеулом, са фокусом на сарадњу у области одбрамбене индустрије и међусобно повезану безбједност евроатлантског и индопацифичког региона, пренио је Ројтерс.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је прошле недеље да се јСеверна Кореја спрема да пошаље 10.000 војника као помоћ у ратним напорима Москве, као и да су неки схевернокорејски официри већ распоређени на украјинској територији која је под контролом руских снага.

Руте и Пентагон су прошле недеље саопштили да још нису пронашли доказе о војном присуству Северне Кореје на терену у Украјини. Запад одавно оптужује Северну Кореју да снабдева Русију оружјем. Русија и Сјеверна Кореја негирају да су укључене у трансфере оружја, а Кремљ је такође одбацио тврдње званичног Сеула да је Сјеверна Кореја можда послала део свог војног особља како би помогла Русији у рату против Украјине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана