Руско Министарство одбране: Руска војска напала складиште муниције украјинских оружаних снага

Г.С.
Foto: Танјуг/АП

Рат у Украјини – 457. дан. Кијевска градска управа саопштава да су руске снаге током ноћи извршиле нови ракетни напад на престоницу Украјине. Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да планира да у "догледно вријеме" разговара са руским предсједником Владимиром Путином.

Лавров и Ли Хуи завршили састанак, разговори о Украјини трајали 90 минута

Кинески специјални представник за евроазијска питања Ли Хуи напустио је зграду руског министарства спољних послова након разговора са министром спољних послова Сергејем Лавровом, преноси ТАСС.

Ли и Лавров су 90 минута разговарали о рат у Украјини, а кинески дипломата није давао изјаве непосредно послије састанка.

Руско министарство спољних послова претходно је саопштило да се очекује да ćе кинески специјални изасланик разговарати и са замјеником руског министра спољних послова Михаилом Галужином.

Руско Министарство одбране: Руска војска напала складиште муниције украјинских оружаних снага

Руске оружане снаге извеле су ракетни напад на складиште муниције украјинских оружаниһ снага, саопштило је данас руско Министарство одбране у резимеу тока специјалне операције.

"Циљ напада је постигнут. Сви назначени објекти су погођени", наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Руска војска је користила прецизно оружје дугог домета за напад, навела је руска агенција.

Зеленски: Ракетирана клиника у Дњепру, убијена једна, рањено 15 особа

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да су руске снаге бомбардовале клинику у граду Дњепар и да је том приликом најмање једна особа убијена, а 15 рањено.

"Руски терористи су још једном потврдили свој статус бораца против свега што је људско и искрено. Данас се догодио ракетни напад на клинику у граду Дњепар. До сада, зна се да је убијена једна особа, а 15 рањено. Још се утврђује штета од ракетирања, а жртвама се помаже", навео је Зеленски на Телеграм каналу и додао да су све службе укључене у операцију спашавања.

Он је изразио саучешће породици настрадале особе.

"Морамо побиједити ове нељуде што прије је могуће, због људи. Наш народ је најважнија ствар у Украјини", поручио је Зеленски.

Руски званичници: Нападнута два региона на југу земље

Украјина је ракетом и дроном погодила два руска региона на југу земље, тврде руски званичници и медији, преноси Ројтерс.

Експлозија је у граду Краснодар оштетила стамбену и пословну зграду, наводе руски званичници, који не наводе шта ју је изазвало.

Руски медији преносе да је ријеч о нападу дроном.

"Све хитне службе су на лицу мјеста. Узрок инцидента се истражује. Моле се становници да остану мирни", написао је градоначелник Краснодара Јевгениј Наумов на Телеграму.

Локални начелник Василиј Голубев је навео да је Ростовској области ПВО оборила украјинску ракету у близини Морозовска.

Ројтерс наводи да тврдње нису независно провјерене.

Украјинци тврде да су оборили 10 руских пројектила и 20 дронова изнад Кијева

Украјински званичници су саопштили да су њихове снаге током ноћи обориле десет руских прокетила и више од 20 бесплотних летјелица у нападима руских снага на Кијев.

Ваздухопловне снаге Украјине тврде су да су обориле 10 пројектила испаљених из Каспијског мора, 23 дрона иранске производње, као и двије извиђачке беспилотне летјелице.

Бијела кућа: Украјинцима смо ставили до знања да не нападају руску територију

 

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена поновила је, током разговора са украјинским властима, да не подржава нападе на руском тлу, изјавио је портпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби.

"Још једном смо ставили до знања Украјинцима шта мислимо о нападима на Русију – не желимо да подстичемо то или омогућавамо, а тек не желимо да се никакво америчко оружје користи за нападе на руску територију", рекао је Кирби за Си-Ен-Ен. 

Кирби је додао да је Вашингтон од Кијева добио увјеравања да ће поштовати жељу САД.

"Прилично смо јасни и кад кажемо да желимо да Украјина може да буде способна да се одбрани јер је под нападом, инвазијом. Имају право да се боре. Отворено кажемо да не желимо да рат ескалира, пустош и насиље су већ погодили украјински народ", додао је Кирби. 

Коментар потпарола Бијеле куће долази након извјештаја да су руски борци, који су против Путина и боре се на страни Украјине, извршили упад на руску територију код Белгорода. 

Медведев: Ако им дају нуклеарно оружје, извешћемо превентивни напад

Ако Запад буде Украјини дао нуклеарно оружје, Русија ће морати да изврши превентивни удар, рекао је Дмитриј Медведев, замјеник предсједника Савета безбједности Руске Федерације.

У разговору са новинарима током посјете Вијетнаму, Медведев није искључио да ће у садашњој ситуацији Запад "дати кијевском режиму сасвим довољно авиона", а штавише, можда и нуклеарно оружје.

"То значи да ће на њих стићи пројектил са нуклеарним пуњењем. Постоје неповратни закони рата. Ако је у питању нуклеарно оружје, биће неопходно покренути превентивни удар", рекао је Медведев.

Шолц планира да разговара са Путином

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да планира да "у догледно вријеме" разговара са руским предсједником Владимиром Путином, преноси Гардијан.

"Посљедњи телефонски разговор са Путином био је прије извесног времена", рекао је Шолц.

Немачки канцелар је изјавио и да руски предсједник мора да схвати да се рат не може окончати склапањем "неке врсте хладног мира", већ повлачењем руских трупа из Украјине.

Лидери су посљедњи пут разговарали телефоном почетком децембра, преноси АФП.

Путин данас са члановима безбједносног савјета о саботажи у Белгороду

Руски предсједник Владимир Путин одржаће данас оперативни састанак са сталним члановима руског државног безбједносног савета.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков претходно је изјавио да би на састанку могло да буде ријечи и о недавној "саботажи украјинске групе" на југозападу руске области Белгород.

Униан: Нови напад на Кијев

Протвваздушна одбрана оборила је све ваздушне циљеве изнад Кијева током руског ракетног напада, саопштила је градска војна управа, преноси Униан.

Према тим наводима, ово је тринаести ваздушни напад на Кијев од почетка маја. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана