Руски војни експерт о радиоактивном облаку: Западу свеједно ко ће да умире...

ГС
Руски војни експерт о радиоактивном облаку: Западу свеједно ко ће да умире...

Руски војни експерт Виктор Литовкин рекао је да ће бити посљедица радиоактивног облака који се креће ка Европи, а резултат је уништавања муниције са осиромашеним уранијумом коју је Запад испоручио Украјини.

Како је истакао, за Запад је испорука тог оружја бизнис и нимало им није жао ко ће у другим државама умирати од посљедица радијације, пише Спутњик.

Подсјетимо, раније данас секретар Савјета безбедности Русије Николај Патрушев рекао је да је уништавање муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Запад испоручио Украјини, довело до појаве радиоактивног облака који се већ креће ка Европи и да је у Пољској већ забиљежен пораст радијације.

Литовкин је у разговору за Спутњик рекао да ће тамо гдје из тог облака буде падавина територија бити заражена и са тог подручја се не може користити ни воће ни поврће ни трава. Подсјетио је и на трагична искуства Југославије.

- Ко то буде конзумирао разболиће се од неке онколошке или друге болести. То је управо као у Југославији коју су гађали истом том муницијом, истим бомбама. Тако је и у овом случају. Гдје прође тај облак, гдје буде падавина из тог облака, тамо ће бити и посљедица - рекао је он.

Како је прецизирао. биће и посљедица и по животиње.

- Оне неће угинути, али ће бити заражене и њихово месо неће смети да се користи у исхрани - навео је експерт.

Упитан, колико се та радијација задржава у некој земљи, он је одговорио:

„То је заувијек, на милион година.”

На питање, да ли ће се однос западних званичника по питању безбједности овакве муниције промијенити послије овога он је рекао да се то неће догодити.

- Неће се промијенити. Они производе такву муницију да би је примјењивали не на својој територији него на територији неке друге земље. Не жале становништво неке друге земље. То је за њих потрошни материјал, топовско месо. Због тога неће бити никаквих промјена. Наставиће то да раде јер ће гађати туђе земље, туђе становништво, туђу технику. Свеједно им је ко ће од тога умирати - истакао је Литовкин.

Руски експерт сумња и да ће овај догађај утицати на увјереност Запада у неопходност испорука тог оружја.

- Не, не. За Запад је то бизнис, треба разумјети да је то бизнис. Па они не испоручују оружје без разлога. Све ће то Украјина морати да плати ако не данас, онда сутра, прекосутра, послије много деценија Украјина или то што од ње буде остало мораће то да плаћа - закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана