Руски тужилац тражи готово пет година затворске казне за Гиркина

Tanjug
Foto: AFP

МОСКВА - Руски државни тужилац затражио је од московског суда да Игора Стрелкова, познатог и као Гиркин, а који је оптужио руског предсједника Владимира Путина и руски војни врх да своје операције у Украјини не спроводе довољно ефикасно, осуди на четири године и 11 мјесеци затвора у затворској колонији.

Додатно, тужилац тражи да се Гиркину, који је познат као велики националиста,  изрекне и трогодишња забрана коришц́ења интернета, наводи се у саопштењу суда, преноси Ројтерс. 
    
Пресуда Гиркину, кога руски државни тужиоци оптужују за подстицање екстремизма, што је он порекао, требало би да буде донијета 25. јануара.
    
Гиркину који је раније јавно износио своје планове да се кандидује на предстојећим предсједничким изборима у Русији, притвор је одређен у јулу прошле године.
    
Бившег официра руске службе безбједности ФСБ и ратног команданта Гиркина који је  2014. године помогао Русији у припајању Крима, и убрзо потом организовао проруске милиције које су отеле дио источне Украјине, украјински званичници и западне гупе за људска права оптужујуда је у тим подручјима  починио ратне злочине.
    
Додатно, Гиркину је холандски суд у одсуству изрекао доживотну казну затвора 2022. године због његове наводне улоге у обарању лета Малазија Аирлајнса изнад источне Украјине 2014. године, што је он негирао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана