Руски танкер погођен поморским дроном недалеко од Кримског моста

ГС/Агенције
Руски танкер погођен поморским дроном недалеко од Кримског моста

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 528. дан.Рат је достигао критичну тачку, а даљи развој догађаја могао би да утиче на будућност земље и на безбједност Европе, оцјењује BBC. Руски танкер "Сиг" оштећен је на јужном прилазу Керчком мореузу недалеко од Кримског моста, вјероватно у нападу поморског дрона, саопштила је прес-служба руске федералне агенције за поморски и ријечни саобраћај .

Захарова: Терористички напад Кијева на цивилни брод у Керчком мореузу

Русија најоштрије осуђује украјински напад на руски цивилни брод у Керчком мореузу, саопштила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Снажно осуђујемо терористички напад на цивилни брод који не само да је довео у опасност животе чланова посаде, вец́ је могао и да изазове велику еколошку катастрофу", објавила је Захарова на сајту министарства, преноси Тас.

Према њеним речима, власти у Кијеву се не суочавају са осудом западних земаља и међународних организација, због чега примењују све више нових терористичких техника, овог пута у водама Црног мора.

"Варварски терористички напад које је починио Кијев неће остати без одговора, а налогодавци и извршиоци ће бити позвани на  

 

Почео дводневни међународни скуп посвећен руско-украјинском сукобу у Џеди

У Саудијској Арабији данас су почели разговори о руско-украјинском сукобу, јавили су саудијски медији.

Дводневни састанак који се одржава у саудијском граду Џеди део је дипломатског притиска којим званични Кијев покушава да придобије подршку земаља које нису међу кључним западним савезницима Украјине.

У разговорима учествују високи званичници из 40-ак држава укључујући Сједињене Америчке Државе, Кину и Индију.

Званични Кијев и западни савезници се надају да ће ови разговори довести до споразума о кључним принципима за миран завршетак рата између Русије и Украјине и подршке Украјини из земаља тзв. глобалног југа које нису биле вољне да заузму страну у сукобу који је погодио глобалну економију.

Русија не присуствује састанку у Џеди, иако је Кремљ саопштио да ће пратити ток ових разговора. Украјински, руски и званичници бројних других земаља оценили су да за сада нема изгледа за покретање директних мировних преговора између Украјине и Русије.

Украјински председник Володимир Зеленски изразио је наду да ће разговори довести до мировног самита на којем би глобални лидери подржали украјински став којим се захтева да Русија врати све украјинске територије и повуче све своје трупе са територије Украјине.

 

СБУ Украјине: Извели смо напад поморским дроном на руски танкер "Сиг"

Служба безбjедности Украјине (СБУ) је ноћас заједно са украјинском морнарицом извела специјалну операцију, у којој је поморским дроном нападнут велики нафтни танкер Руске Федерације „Сиг“, рекли су извори у СБУ за украјинске медије.

Танкер је превозио гориво за руске трупе, преноси Интерфакс Украјина.

Како се наводи, специјална операција је изведена помоћу поморског дрона, који је носио 450 килограма ТНТ-а.

Истиче се да је операција изведена у територијалним водама Украјине.

Претходно је руска Федерална агенција за поморски и ријечни саобраћај саопштила да је танкер "Сиг" оштећен на јужном прилазу Керчком мореузу недалеко од Кримског моста, вјероватно у нападу поморског дрона,

У саопштењу се наводи да танкер није потонуо, као и да нико од 11 чланова посаде није повријеђен.

У Џеди данас мировна конференција без представника Москве

У Саудијској Арабији овог викенда одржава се конференција за проналажење мирног рјешења сукоба у Украјини на којој неће учествовати представници Русије.

Украјина и њени савезници надају се да ће се званичници четрдесетак држава на конференцији сагласити са кључним принципима о окончању сукоба у тој земљи.

-Очекујемо да ће разговори бити тешки, али исто тако рачунамо на то да ћемо увјерити додатни број земаља да пруже подршку мировној формули Украјине - рекао је шеф украјинске делегације Андреј Јермак.

Из Кремља је саопштено да ће пратити конференцију, а Кина у Џеду шаље специјалног представника за евроазијска путања Ли Хуија.

Украјински, руски и међународни званичници наводе да тренутно не постоје шансе за директне мировне разговоре између Русије и Украјине.

Циљ Украјине је да је оформи ширу коалицију за дипломатску подршку изван круга својих западних присталица и тражи подршку земаља попут Индије, Бразила у Јужноафричке Републике, које су се до сад изјашњавале као неутралне у сукобу.

BBC:Два мjесеца контраофанзиве,напредак спорији него што су се надали Украјина и Запад

Рат у Украјини је достигао критичну тачку, а даљи развој догађаја могао би да утиче на будућност земље и на безбједност Европе, оцјењује BBC.

У анализи се указује да је „Украјина, током 18 мјесеци инвазије Русије, углавном била у дефанзиви, спречавајући руске снаге да заузму више територије, али да је љетос, користећи војну опрему коју јој је испоручио Запад, кренула у офаниву, покушавајући да протјера руске снаге са територија које су заузеле на истоку и југу земље“.

Један поглед на мапу источне и јужне Украјине показује да се за два мјесеца од почетка контраофанзиве није много тога промијенило, наводи BBC и додаје да Русија и даље заузима скоро  петину Украјине, укључујући градове Доњецк, на истоку, и Маријупољ, који је заузела након вишемјесечне опсаде, и да су њене снаге добро утврђене.

Заправо, није се много тога промијенило од новембра 2022. године, када је Украјина остварила свој посљедњи значајан успех, заузевши јужни град Херсон и велика подручја на сјевероистоку.

Али, било је и добрих вијести за Украјину, указује се у анализи и наводи да су украјинске трупе недавно заузеле село Старомајорскоје у региону Доњецка, да је Кијев повратио поједине мале области око Бахмута, на истоку, које је раније љетос изгубио и да је остварио мање успјехе у региону Запорожја, на југу, који се сматра кључним за успјех контраофанзиве.

Наиме, украјински продор кроз део територије под контролом Русије до Азовског мора пореметио би руске руте снабдијевања и одсјекао њихове снаге на Криму, указује се у анализи.

Наводи се да су за два мјесеца украјинске трупе напредовале највише око 16 километара у двије области дуж дијела фронта од 160 километара.

Напретка има, али је он спорији него што су се надали Украјина и њени западни савезници, оцјењује BBC.

У анализи се указује да су украјинске снаге напале на три дијела фронта, користећи опрему коју им је испоручио Запад, и истражујући слабе тачке дуж цијеле линије фронта дугог 1.125 километара, али да су Руси предвидјели те намјере и мјесецима градили највећа утврђења у новијој историји.

Три реда ровова, бункери, бетонске пирамидалне замке за тенкове (такозвани „змајеви зуби“) и хиљаде нагазних мина представљају огромну препреку за напредовање украјинских снага.

Марина Мирон, стручњак за одбрану на Краљевском колеџу у Лондону, каже да је Украјина морала да смањи своје амбиције на југу, укључујући тежње да поврати Крим.

-Мислим да се то неће десити у скорије вријеме - каже она.

Оцјењује да је највише чему Украјина може да се нада - потенцијално поновно заузимање Токмака, који се налази на кључној рути на југоистоку земље, области која је логистичко чвориште за руске снаге.

У анализи се наводи да је Украјина у јуну послала колону оклопних возила према Токмаку, али да се на видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама види како тенкови Леопард и борбена возила Бредли наилазе на минско поље, а затим их напада руска артиљерија.

Чини се да је руска војска исправила поједине грешке које је правила током првих 12 мјесеци инвазије и показала се изненађујуће иновативном и ефикасном у одбрани, наводи се у тексту и додаје да Русија користи много противтенковских мина и да је почела да користи своје ваздушне снаге, као што су јуришни хеликоптери Ка-52 Алигатор.

Док је Русија постављала одбрану, Украјина је окупљала десетак новоформираних оклопних бригада, од којих су многе обучаване у Европи и снабдијевене бољом опремом од руских, наводи BBC и указује да Украјина сада има могућност да лансира ракете дубоко иза руских линија, циљајући складишта горива, командне и контролне центре, што би могло да ослаби одбрану Русије.

На крају крајева, вријеме није на страни Украјине, оцјењује BBC и указује да ће кише на јесен неасфалтиране путеве претворити у блато и отежати, ако не и учинити немогућим, даље напредовање украјинских снага и да ће на прољеће почети циклус председничких избора у САД.

Ако Украјина до тада не оствари одлучујући напредак на бојном пољу, далеко је од извјесног да ће подршка САД и НАТО-а бити настављена на тако високом нивоу као сада, закључује у анализи BBC.

Русија: Танкер оштећен вjероватно у нападу поморског дрона на улазу у Керчки мореуз

Руски танкер "Сиг" оштећен је на јужном прилазу Керчком мореузу недалеко од Кримског моста, вјероватно у нападу поморског дрона, саопштила је прес-служба руске федералне агенције за поморски и ријечни саобраћај .

У саопштењу се наводи да је танкер оштећен у петак, да није потонуо, као и да нико од 11 чланова посаде није повријеђен.

Истиче се да је спасилачки тегљач "Меркур" привезан за танкер на којем ће бити санирано оштећење, пренео је Интерфакс.

Пролазак аутомобила на Кримском мосту настављен је након трочасовног заустављања саобраћаја, наводи се на Телеграм каналу са званичним информацијама о ситуацији на прилазима.

Савјетник шефа Крима Олег Кључков претходно је рекао да је до заустављања саобраћаја дошло због "пријетње нападом".

Саобраћај на Кримском мосту био је блокиран свакодневно током ове седмице, понекад и по неколико пута.

На Кримском мосту једна трака је отворена за саобраћај након што су мост 17. јула напала два украјинска дрона када је оштећена дионица пута.

Зеленски: Украјински извоз је кључни фактор стабилности тржишта хране

Украјински извоз је кључни фактор стабилности тржишта хране и стога,  заједно са партнерима, Украјина ради на гарантовању безбједности хране, изјавио је украјински предсједник Володимир Зеленски у ноћном видео обраћању.

-Украјински извоз хране је кључни фактор стабилности тржишта хране. И радимо са свим нашим партнерима како у региону, тако и у свиету уопште на гарантовању прехрамбене сигурности - рекао је Зеленски, преноси Укринформ.

У Џеди у Саудијској Арабији данас почиње састанак савјетника шефова држава и страних дипломатских званичника у вези са украјинском формулом мира, а према ријечима Зеленског, на овом скупу ће бити представљене многе земље и различити континенти, укључујући и глобални југ.

- То је веома важно јер у питањима као што је безбједност хране, судбина милиона људи у Африци, Азији и другим дијеловима свијета директно зависи од тога колико ће свијет бити брз у примјени Формуле мира - истакао је предсједник Украјине.

Данилов: Кијев неће тражити дозволи да уништи непријатељске војне циљеве

Украјина не намјерава да тражи ничију дозволу да уништи непријатељске војне циљеве, изјавио је секретар Савета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексиј Данилов, у ексклузивном интервјуу за Украјински радио, коментаришући напад дроном на руски десантни брод Оленегорскиј Горњак код обала руске Новоросије.

- Поступаћемо онако како сматрамо да је потребно, прво, да обезбиједимо свијет прехрамбеним производима, а друго, да обезбиједимо економску компоненту за наше пољопривредне произвођаче - рекао је Данилов, преноси Укринформ.

Како је претходно саопштено, беспилотне летјелице камиказе на мору напале су десантни брод руске морнарице Оленегорскиј Горњак, који се налазио у руском граду Новоросијск.

Министарство одбране Русије саопштило је да је напад одбијен, а у медијима су се појавили снимци на којима се види како брод вуче са јасним знацима причињене штете.            

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана