Руски системи ПВО ноћас уништили 11 украјинских дронова

ГС/Агенције
Руски системи ПВО ноћас уништили 11 украјинских дронова

МОСКВА, КИЈЕВ Рат у Украјини траје 582. дана. Руски системи ПВО уништили су ноћас 11 украјинских беспилотних летелица изнад Курске и Калушке области, саопштило је Министарство одбране Русије.Русија је упутила Савјету безбједности Уједињених нација нацрт предсједничке изјаве о терористичком нападу на гасоводе Сјеверни ток.

Шојгу: Чланице ЗНД морају да имају јаку војску

Војно и политичко стање у свијету обавезује чланице Заједнице независних држава (ЗНД) да имају снажну војску способну да брзо реагује на растуће пријетње, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Он је током састанка Савјета министара одбране ЗНД у Тули најавио да ће данас бити започете заједничке припреме за прославу 80. годишњице побједе у Другом свјетском рату, из којег се и даље могу научити неке лекције.

-То је, конкретно, потреба за добро опремљеним и обученим оружаним снагама спремним да адекватно одговоре на изазове и пријетње. Тренутна војна и политичка ситуација нас обавезује да то учинимо - рекао је Шојгу.

Шојгу је предложио да се воде разговори о глобалној агенди, циљевима сарадње агенција за одбрану, начинима за проширење веза и јачање традиционалних подручја сарадње, те о потрази за новим подручјима и начинима, јавио је ТАСС.

 

 

Лондон увео санкције против званичника Крима и отцијепљених украјинских области

Британска влада саопштила је данас да је увела санкције против званичника Крима и отцијепљених Запорошке, Херсонске и Доњецке области.

Како се наводи, њима је замрзнута сва имовина у Великој Британији и уведена забрана путовања, преноси Скај њуз.

-Велика Британија никада неће признати руске претензије на територију Украјине - поручио је британски министар спољних послова Џејмс Клеверли.

Поред тога, на листу санкција су додати руски министар за ванредне ситуације Александар Куренков и секретарка руске Централне изборне комисије Наталија Алексејевна Бударина.

Украјина: У Николајеву у ракетном нападу оштећен инфраструктурни објекат

У граду Николајеву, на југу Украјине, у ракетном нападу оштећен је инфраструктурни објекат, саопштио је данас начелник обласне војне управе Виталиј Ким.

-Ујутро 29. септембра, око 04.13 часова град Николајев је био изложен ракетном нападу. Погођен је инфраструктурни објекат на периферији града - написао је Ким на Телеграму, преноси Ројтерс. Серија експлозија чула се јутрос у регионима Суми и Николајев, пренијели су украјински медији.

Руски системи ПВО ноћас уништили 11 украјинских дронова

Руски системи ПВО уништили су ноћас 11 украјинских беспилотних летјелица изнад Курске и Калушке области, саопштило је Министарство одбране Русије.

-У ноћи 29. септембра заустављен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотним летјелицама типа авиона на објекте на територији Русије. Дежурни системи ПВО уништили су 11 украјинских беспилотних летјелица, од којих једну изнад територије Калушке области и 10 изнад Курске области - саопштило је Министарство на Телеграму.

Украјинске оружане снаге редовно гранатирају руске пограничне територије, изводе ударе беспилотним летелицама и саботаже, наводи агенција РИА Новости.

Русија прослијдила СБ УН нацрт изјаве о терористичком нападу на Сјеверни ток

Русија је упутила Савјету безбједности Уједињених нација нацрт предсједничке изјаве о терористичком нападу на гасоводе Сјеверни ток, изјавио је први замјеник сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

-Као што смо најавили на заијседању Савјета безбједности УН 26. септембра о експлозијама на гасоводима Сјеверни ток, објавили смо нацрт предсједничке изјаве о овом терористичком нападу- навео је Пољански на Телеграму, пренијела је агенција РИА Новости.

Он је истакао да ће руске власти видјети које ће, како је навео, “маневре” њихове западне колеге предузети како би избјегли да Савјет изрази јасан став у вези са тим.

Експлозије на два руска гасовода Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 догодиле су се 26. септембра 2022. године.

Њемачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је ијреч о циљаној саботажи.

Оператер Сјеверног тока Норд Стреам АГ саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће процијенити временски оквир за поправке.

Руско тужилаштво покренуло је поступак поводом акта међународног тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана