Руски патријарх позвао поглаваре цркава у свијету да помогну УПЦ

Срна
Руски патријарх позвао поглаваре цркава у свијету да помогну УПЦ

МОСКВА- Патријарх московски и цијеле Русије Кирил позвао је друге цркве широм свијета и међународне организације да подрже Украјинску православну цркву (УПЦ) у вези са законом који се разматра у украјинском парламенту о њеној забрани.

Патријархова порука упућена је папи Фрањи, поглавару Англиканске заједнице, патријарху Коптске цркве и другим поглаварима цркава, као и генералном секретару УН Антонију Гутересу, генералном секретару ОЕБС-а Хелги Шмид и специјалном извјестиоцу Савјета УН за људска права.

-Молим вас да предузмете све могуће мјере да спријечите наставак масовног кршења права вјерника УПЦ, између осталог и кроз разговоре у вашој организацији на чијем сте челу о актуелној ситуацији, кроз припреме стручних извештаја, као и слањем специјалних мисија ради утврђивања чињеница - објављен је позив патријарха на сајту Руске православне цркве.

Он је напоменуо да се мјере за спречавање безакоња могу предузети прије него што приједлог закона буде размотрен у наредним читањима, као и прије него што ступи на снагу и почне да функционише, преноси “Спутњик”.

Руски патријарх је додао да УПЦ остаје лишена ефикасне правне заштите у условима угрожености живота и здравља вјерника, оцијенивши да су овакву ситуацију створили вјерски екстремисти уз попустљивост власти.

Врховна рада јуче је у начелу усвојила нацрт закона, који предвиђа забрану Украјинске православне цркве Московске патријаршије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана