Руски патријарх на листи најтраженијих криминалаца

Срна
Руски патријарх на листи најтраженијих криминалаца

КИЈЕВ - Украјинско Министарство унутрашњих послова ставило је патријарха московског и цијеле Русије Кирила Другог на листу најтраженијих особа након што су га безбједносне службе оптужиле да подржава сукоб у Украјини.

Украјински МУП ставио је руског патријарха на листу најтраженијих особа уз фотографију на којој је у свештеничкој одори и уз опис да је у питању "особа која се скрива од органа предпроцесне истраге". У објави се истиче да се води као нестао од 11. новембра.

Православно хришћанство је најдоминантнија вјероисповјест у Украјини и власти у Кијеву покренули су кривичне процедуре против свештенства огранка православне цркве повезане са руском Православном црквом и патријархом Кирилом.

Украјински парламент разматра нацрт закона којим би била забрањена Украјинска православна црква која је саопштила да су прекинули све везе са Москвом у мају прошле године.

Украјинска безбједносна служба СБУ објавила је прошлог мјесеца документ у којем се наводи да је патријарх Кирил "нарушио украјински суверенитет на основу своје функције која је дио најближег круга руске војске и политичког руководства".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана