Руски новинар који је био ухапшен на Кипру, напустио острво

Танјуг
Руски новинар који је био ухапшен на Кипру, напустио острво

НИКОЗИЈА- Руски новинар, ухапшен на Кипру због тога што је процијењено да представља пријетњу по националну безбједност, напустио је то острво, јавили су државни кипарски медији.

Његово хапшење, које се догодило у четвртак у Никозији, изазвало је ретку кризу у односима између Русије и Кипра, па је кипарски амбасадор у Русији позван у министарство спољних послова у Москви како би објаснио овај потез, преноси Ројтерс.

Руски медији навели су да је ријеч о новинару ''Руске газете'' Александру Гасјуку који је приведен прије два дана у Никозији. Кипарска полиција користила је том приликом физичку силу и тактику застрашивања приликом привођења новинара  Гасјука, пренио је тада ТАС С, позивајући се на његово свједочење.

''Приликом привођења, кипарска полиција је користила силу, без очигледних разлога и пред бројним свједоцима'', рекао је Гасјук и додао да му је полиција пријетила депортацијом.

Он је рекао да му је приликом привођења повријеђена рука и да је накнадно хоспитализован.

Према његовим ријечима, током притвора му је речено да му је одузета боравишна дозвола јер представља безбједносну пријетњу.

 ''Из власти Републике Кипар су ми рекли да ми је превремено одузета радна боравишна дозвола, која важи до 2024. године, јер наводно представљам претњу по јавни ред и безбједност, а на острву боравим илегално'', рекао је Гасјук и додао да има важећу новинарску акредитацију коју је издала Канцеларија за штампу и информисање Републике Кипар.

Руско министарство спољних послова навело је да су сугестије да се новинар бавио непримереним активностима "апсолутно без основа".

Кипарски јавни сервис CyBC јавио је данас да је Гасјук напустио острво касно синоћ. Кипар није навео појединости о овом инциденту, осим што је саопштено да су власти предузеле све мјере да заштите националну безбедност.

Портпарол кипарског министарства спољних послова одбио је да за Ројтерс коментарише инцидент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана