Руски милијардер Абрамович оспорава санкције ЕУ уведене против њега

Танјуг
Руски милијардер Абрамович оспорава санкције ЕУ уведене против њега

МОСКВА - Руски милијардер Роман Абрамович данас ћее оспорити санкције Европске уније које су му уведене послије рата у Украјини, тврдећи да су ограничења уведена само зато што је он познати Рус, рекао је извор Ројтерса који има сазнања о томе.

Након што је Русија почела напад на Украјину 24. фебруара, ЕУ је увела санкције руским званичницима и великом броју руских бизнисмена, замрзнувши на стотине милијарди долара руске имовине. ЕУ је у марту 2022. описала Абрамовича, који има 56 година, као олигарха који има блиске везе са Владимиром Путином, укључујући "привилеговани приступ" руском предсједнику, за шта ЕУ тврди да му је помогло да задржи своју имовину.

Абрамович је поднео жалбу на санкције ЕУ 25. маја 2022. године, а у четвртак ће Суд правде Европске уније саслушати излагање, рекао је за Ројтерс извор који има сазнања о томе. Његови адвокати ćе тврдити да су санкције ЕУ неосноване и да су уведене искључиво зато што је он познати руски бизнисмен, рекао је извор.

"Није санкционисан због доказа који се односе на критеријуме: санкционисан је једноставно зато што је политички најпознатији руски бизнисмен морао да буде санкционисан чак и ако је то очигледна грешка", додао је он. Абрамович, који такође, има израелско држављанство, је један од најмоћнијих бизнисмена који је зарадио богатство након распада Совјетског Савеза 1991. године. Форбс процењује да има богатство вриједно 9,2 милијарде долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана