Руски медији: Осумњичени за експлозију аута признао да је сарађивао са службама Украјине

Танјуг
Foto: РТ

МОСКВА - Осумњичени за експлозију аутомобила у Москви 24. јула, Јевгениј Серебрјаков, признао је данас пред руским истражитељима да је сарађивао са украјинским обавјештајним службама и да је по налогу агента Службе безбједности Украјине (СБУ) дигао у ваздух аутомобил, преноси Интерфакс позивајући се на снимак саслушанја који је објавила руска Федерална служба безбједности (ФСБ).

Додаје се да је осумњичени признао да му је за убиство припадника руског Министарства одбране обећана награда до 20 хиљада долара.

Агенција наводи да је Серебрјаков рекао током испитивања да је прошле године одлучио да сарађује са украјинским специјалним службама, да их је контактирао путем интернета и понудио да убије припадника руског Министарства одбране.

Он је навео да је затим почео да комуницира са извјесним Ијом, који је, према његовим претпоставкама, „запослен у СБУ“.

Серебрјаков је такође рекао да је имао један састанак у Истанбулу са тим агентом и да је добио компоненте да састави импровизовану експлозивну направу, као и да је предложио да елиминише припадника руског Министарства одбране.

Навео је да је основу упутства саставио експлозивну направу и ставио је испод аутомобила.

„Иља ми је обећао украјинско држављанство и награду од 10 до 20 хиљада долара“, навео је Серебрјаков.

Он је јутрос изручен Русији из Турске, где је ухапшен у Бодруму истога дана када је дошло до експлозије аутомобила, 24. јула, саопштио је Центар за односе са јавношћу руске Федералне службе безбједности (ФСБ).

У Москви је 24. јула експлодирао аутомобил, а руско Министарство унутрашњих послова саопштило је тада да је детонирао предмет „који је био уграђен у аутомобил“.

У експлозији је повријеђен брачни пар.

Извор је рекао за Интерфакс да је власник аутомобила пуковник Оружаних снага Русије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана