Руски јуришни одреди настављају операције на западу Артјомовска

ГС/Агенције
Foto: Илустрација

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција руске војске, 426. дан. Настављају се борбе на више дијелова фронта у Донбасу. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је са генералним секретаром УН о Украјини и другим питањима. Украјинске снаге се спремају за офанзиву на територији ЛНР.

Мађарска жели забрану увоза украјинских житарица до краја године

Мађарска и друге земље ЕУ које су недавно забраниле увоз житарица из Украјине желе да она траје до краја 2023. године.

"Вољели бисмо да Европска комисија прихвати мјере које смо донијели, пошто желимо да их задржимо до краја ове године и тако дозволимо нашим пољопривредницима да пожњу усеве и ускладиште их", написао је данас на Фејсбуку мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ.

Пољска је била прва земља ЕУ која је забранила увоз украјинских житарица и пољопривредних производа да би заштитила своје фармере, а прошле недеље је исти корак учинила и Мађарска, којој су се придружиле Словачка и Бугарска.

Наведене земље су постале транзитне руте за украјинско жито које није извезено преко украјинских лука у Црном мору.

Због уских грла су милиони тона украјинских житарица остали у земљама које се граниче са Украјином, као што су Мађарска и Пољска, подсјећа британска агенција.

Шведска протерује пет руских дипломата

Шведске власти прогласиле су пет руских дипломата персонама нон грата, рекао је тамошњи шеф дипломатије Тобијас Билстрем.

Министарство спољних послова Шведске позвало је руског амбасадора Виктора Татаринцева и обавјестило га о овој одлуци, преноси Интерфакс.

Према Билстромовим ријечима, Стокхолм донео такву одлуку због поступака дипломата који су "неспојиви са Бечком конвенцијом о дипломатским односима".

Министарство спољних послова Норвешке прогласило је 13. априла 15 радника руске амбасаде непожељнима због сумње да су се бавили шпијунажом.

Брифинг Министарства одбране Руске Федерације:

- Руски јуришни одреди настављају активне операције уништавања непријатеља у западном дијелу Артјомовска;

- Руске оружане снаге су за дан ликвидирале око 360 украјинских војника и плаћеника у правцу Доњецка;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су за дан до 65 војника у правцу Купјанска;

- Руски ПВО системи оборили су 15 украјинских дронова;

- Заустављене су активности четири украјинске диверзантско-извиђачке групе у харковској области и ЛНР;

- Ваздушно-десантне снаге и авијација зауставили су покушаје Оружаних снага Украјине да пребаце резерве у Артјомовск;

- У Харковској области уништено је складиште муниције 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;

- Руске оружане снаге ликвидирале су више од 120 војника Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком и запорошком правцу;

- Губици Оружаних снага Украјине у подручју Красног Лимана за дан су достигли 80 војника.

 

Кијев: Две жене погинуле у нападу на Купјанск

Украјинска државна служба за ванредне ситуације саопштила је да је пронађено тијело још једне жене послије ракетног напада руских снага на Купјанск и да је рањено десет особа.

Спасилачки тимови рашчишћавају рушевине локалног историјског музеја којег је, како тврди шеф кабинета предсједника Владимира Зеленског и регионални гувернер, погодила ракета система С-300

Украјина настоји да пошаље што више лажних сигнала када је ријеч о мјесту и времену потенцијалне контраофанзиве, пише "Политико".

Подољак: Потребан међународни притисак на Русију због споразума о житу

Савјетник предсједника Украјине Михајло Подољак изјавио је да приједлог генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса о продужењу и побољшању споразума о извозу жита може да успије само ако међународна заједница изврши притисак на Русију.

"Украјина ће и даље слиједити договоре са Турском и УН и достављати пошиљке жита на њихово одредиште", рекао је Подољак, преноси Ројтерс.

Гутерес је у писму руском предсједнику Владимиру Путину изнио своје приједлоге за "побољшање, продужење и проширење" споразума о житу.

Москва је сигнализирала да неће дозволити продужење споразума о житу након 18. маја, зато што њени захтеви везани за руски извоз жита нису били уважени.

Зеленски: У руском гранатирању Купјанска једна особа погинула, 10 рањено

Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да је у руском гранатирању града Купјанска, на истоку Украјине, погинула једна особа, а 10 повријеђено.

Зеленски је на Телеграму написао да је погођен музеј и да је погинуо запослени у музеју, а да под рушевинама има још људи. 

Начелник Харковске обласне управе Олег Синегубов навео је да су руске снаге гађале центар Купјанска са ракетама С-300 и да је од 10 повријеђених особа њих троје хоспитализовано. 

Према ријечима Синегубова, двије особе су остале под рушевинама, преноси Интерфакс Украјина.

Амбасадор Молдавије у Русији позван у руско Министарство спољних послова

Амбасадор Молдавије у Русији позван је у руско Министарство спољних послова гдје му је уручена протестна нота због одлуке Кишињева да једног руског дипломату прогласи за непожељну особу.

У ноти коју је примио амбасадор Лилијан Дариј наводи се да руска страна протерује једног запосленог молдавске амбасаде у Москви и изражава се одлучан протест због непријатељских потеза Молдавије.

Кијев ће до краја априла имати 12 бригада са по 4.000 војника свака, а офанзиву планира у мају, пише „Њујорк тајмс" позивајући се на процурела документа Пентагона.

САД и савезници у НАТО обучавају и снабдевају девет бригада.

Руске снаге уништиле упориште противника и девет скровишта у правцу ка Купјанску

Руске снаге уништиле су упориште противника и девет скровишта у правцу ка Купјанску, рекао је за Спутњик официр, представник прес центра групе "Запад" Јарослав Јакимкин.

Такође су спречена три покушаја да се изврши смена украјинских јединица.

Украјинске диверзионо-обавештајне групе активирале су се на дијелу фронта код Купјанска

Украјинске диверзионо-обавештајне групе активирале су се на дијелу фронта код Купјанска, рекао је војни експерт Андреј Марочко.

Украјинске снаге концентрисале су снаге и технику за офанзиву у ЛНР, рекао је војни експерт, потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана