Руски генерал: Сукоб у Украјини могао би да прерасте у рат великих размјера

Танјуг
Руски генерал: Сукоб у Украјини могао би да прерасте у рат великих размјера

БЕОГРАД - Начелник војне академије Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал-пуковник Владимир Зарудницки изјавио је да није искључена могућност ескалације сукоба у Украјини у велики рат у Европи.

Он је у тексту за часопис “Војна мисао” публикацију руског Министарства одбране, написао да расте вјероватноћа увлачења Русије у нови војни конфликт, а да је Запад себи као циљ поставио “стратешки пораз” Русије, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, окончање конфликта у Украјини неће означавати и крај конфронтација Русије и Запада, с обзиром на то да је покренут процес трансформације постојећег свјетског поретка “који је повезан са порастом контрадикција, а чије рјешавање практично увијек доводи до употребе војне силе”.

-Није искључена могућност ескалације сукоба у Украјини од ширења учесника „прокси-снага“, које се користе за војно супротстављање Русији, до рата великих размјера у Европи - наводи Зарудницки.

Он је указао да значајно расте могућност увлачења Русије у нови војни сукоб и објаснио да САД и западни савезници свим методама покушавају да сачувају своју хегемонију, која је постала њихов начин постојања на рачун остатка свијета.

Наводи да су САД у том контексту поставиле себи конкретан циљ - да Русији нанесу “стратешки пораз” и дестабилизују ситуацију на њеној територији.

-Основни извор војних пријетњи нашој земљи је антируска политика САД и њених савезника, који воде хибридни рат новог типа чији је циљ свеопште слабљење Русије, ограничење њеног суверенитета и рушење територијалне цјеловитости- пише руски генерал.

Он наводи да директна пријетња постојању Русије захтијева све јаче системе осигурања њене војне безбједности у постојећим условима и да се може издвојити низ тенденција у циљу промјену система војне безбједности.

Прво, неопходно је да се структуре за осигурање војне безбједности Русије ускладе са размјерама и врстама војних пријетњи и неопходно их је објективно процијенити. Друга тенденција је прелазак на модулни принцип у реализацији мјера за осигурање војне безбједности, односно заштита државе не може да буде само војним мјерама, већ захтијева консолидацију напора цјелокупног друштва, институција и државних органа. Трећа тендеција подразумијева склоп приоритета националне безбједности у области осигурања војне безбједности.

Ова тенденција подразумијева строгу концентрацију државних мјера у интересу осигурања војне безбједности. Четврта тенденција подразумијева увећање оперативности и централизацију управљачког система за осигурање војне безбједности.

Пета тенденција одређује увећање значаја потенцијала пријатељских држава у рјешавању проблема војне безбједности.

-Тенденције које је аутор приказао за промјену система осигурања војне безбједности захтијева даље истраживање и, вјероватно, ће постати основа за њено усавршавање у блиској будућности. Неки правци, с обзиром на ситуацију и динамично формирање нових претњи војној безбједности нашој држави, требало би врло брзо реализовати - рекао је Зарудницки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана