Руски ФСБ покренуо кривични поступак против новинара РАИ

Танјуг
Руски ФСБ покренуо кривични поступак против новинара РАИ

МОСКВА - Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) покренула је поступак против двоје новинара италијанског емитера Раи због наводног илегалног уласка на територију Русије, гдје су снимали репортажу у Курској области под украјинском окупацијом, саопштила је данас ФСБ.

--У току је истрага против страних новинара Симонеа Трајинија и Стефани Батистини, који су илегално прешли државну границу Руске Федерације и снимили видео на територији села Суџа - саопштио је Централни оперативни центар ФСБ.

ФСБ такође истражује наводе да је новинар CNN-а, Британац Ник Пејтон Волш посетио контролни пункт Суџа, преноси РИА Новости.

Раније данас, РАИ је саопштио да ће се Трајини и Батистини, заједно са још двоје колега, сутра

Четворочлана екипа италијанске телевизије, која је радила под украјинском војном пратњом, направила је први извјештај страних медија из ратом оштећеног руског града Суџа, снимљен прошле недјеље током упада украјинске војске у Курск.

Министарство спољних послова Италије саопштило је да је амбасадорка у Москви Чечилија Пичони објаснила руским властима да су мрежа РАИ и њени новинарски тимови дјеловали независно и аутономно.

-Новинарство није злочин. Могућност московских власти да изведу Стефани Батистини и Симонеа Траинија на суђење је неприхватљива. Извјештавање се не врши уз претходна овлашћења -навели су синдикат РАИ Усиграи и италијански национални синдикат новинара ФНСИ у заједничком саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана