Руски физичар осуђен на 15 година затвора због велеиздаје

Tанјуг
Foto: Тасс

МОСКВА- Градски суд у Москви осудио је физичара Александра Шипљука, директора Института за теоријску и примјењену механику Сибирског огранка Руске академије наука и дописног члана Руске академије наука, на 15 година затвора у казненој колонији максималног обезбјеђења због велеиздаје, пренијели су данас руски медији.

У пресуди судије Александра Рибака, Шипљук је такође осуђен на ограничење слободе у трајању од годину дана и шест мјесеци након пуштања на слободу и новчану казну од 500 хиљада рубаља, преноси агенција Интерфакс.
    
Према извјештајима медија, истрагом је утврђено да је руски научник током научне конференције 2017. године пренио кинеским представницима тајне информације у вези са научним пројектом, иако Шипљук није признао кривицу.
    
Поред Шипљука, приведена су још два научна радника због сумње да су 2022. године починили издају.
    
Ријеч је о оснивачу лабораторије „Аерогасдинамика великих брзина“ и главном истраживачу Валерију Звегинцеву и о професору Новосибирског државног техничког универзитета (НСТУ) Анатолију Маслову, који је надгледао аеродинамичка истраживања у својству замјеника директора лабораторије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана