Пушилин: Руске снаге спремне за могућу контраофанзиву Кијева

ГС/Агенције
Foto: Лифе.ру

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција у Украјини, дан 428. Изјаве Запада о преговорима између Москве и Кијева тек након успјешне украјинске контраофанзиве су шизофренија, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Украјински политичар Михаил Подољак сматра да Кијев има право да уништава све на Криму, у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области.

Пушилин: Руске снаге спремне за могућу контраофанзиву Кијева

Руска војска је спремна за могућу украјинску контраофанзиву, изјавио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.

Он је рекао да руска војска предузима исцрпне мјере да је спријечи.

"Прије или касније, украјински режим ће бити приморан да крене у ову контраофанзиву. Могу да кажем да су наши момци и Министарство одбране РФ спремни за то. Предузимају се исцрпне мјере да непријатељ не би успио", рекао је он, преноси Риа новости.

Шмихал позвао папу Фрању да посјети Кијев, затражио помоћ у репатријацији дјеце

Украјински премијер Денис Шмихал изјавио је данас да је позвао папу Фрању да посјети Украјину и затражио помоć у репатријацији хиљаде дјеце која су одведена у Русију или на "окупирани дио Украјине" од почетка напада фебруара прошло године.

Шмихал је рекао на конференцији за новинаре у Риму да је разговарао у Ватикану о формули за окончање 14-мјесечног рата у Украјини, преноси  Ројтерс.

"Замолио сам његову свјетост за помоć за повратак домовима украјинске дјеце која се држе, хапсе, депортују у Русију на злочиначки начин", рекао је он.           

Кијев процјењује да је илегално депортовано скоро 19.500 дјеце у Русију или на Крим, откако је Русија почела напад на Украјину 24. фебруара прошле године.

Званична Москва негира да су дјеца отета и наводи да су пребачена због њихове сопствене безбједности.

Столтенберг: Украјини достављено 98 одсто обећаних борбених возила

Чланице НАТО-а доставиле су више од 98 одсто борбених возила која су обећана Украјини, рекао је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Столтенберг је навео да је Кијеву послато више од 1.550 оклопних возила, 230 тенкова и друге опреме.

Према његовим ријечима, чланице су Украјини послале велике количине муниције, а опремили су и обучили више од девет нових бригада.

Столтенберг је нагласио да су савезници посвећени јачању украјинске војске.

Руске снаге узеле су под ватрену контролу дионицу пута на Хромову

Руске снаге узеле су под ватрену контролу дионицу пута на Хромову, преко које се и даље врши снабдијевање украјинских трупа у Артјомовску, изјавио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.

„Ово је посљедњи пут (који могу да користе). Али непријатељ и даље има могућност да се премјешта преко поља, па чак и под гранатирањем“, објаснио је он.

Пушилин је додао да украјинске снаге губе дио својих резерви на путу ка западном дијелу града, док се укупни губици Кијева у Артјомовску не могу ни избројати.

Сукоб у Украјини почео је јер дуго није било могућности за дијалог свјетских лидера, сматра бразилски предсједник Луиз Ињасио Лула да Силва.

„Прва ствар коју треба схватити је да овај рат није требало да почне. А почео је зато дуго времена што није било прилике за дијалог између свјетских лидера“, рекао је Лула да Силва у интервјуу за шпански лист „Паис“.

Бразилски предсједник осуђује сукоб у Украјини

Бразилски предсједник је истакао да осуђује сукоб у Украјини, јер, по његовом мишљењу, „Русија није имала право да изврши инвазију на украјинску територију“.

На територији Пољске у близини насеља Замост, на 15 километара од Бидгошча на сјеверу земље, пронађени су дијелови ракете „земља-ваздух“, јавља радио-станица РМФ ФМ.

Како се истиче, првобитно се мислило да се ради о дрону, а затим су на дијеловима пронађени натписи на руском језику.

За сада је нејасно да ли је на мјесту пада дошло и до експлозије.

Лист „Факт“ пише да је пронађена и бојева глава, као и да је у земљи направљена велика рупа као послије бомбе.

Експлозију у Мелитопољу треба третирати као терористички напад иза којег стоје украјинске специјалне службе, рекао је за Спутњик лидер покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Зеленски указао на важност предаје авиона и наоружања западног типа Украјини

Предсједник Украјине Владимир Зеленски је на састанку у Кијеву са савјетником за националну безбједност премијера Велике Британије Тимом Бароуом указао на важност предаје авиона и наоружања западног типа Украјини, саопштио је кабинет Зеленског.

„Наша држава цијени лидерску позицију Велике Британије у одбрамбеној подршци. Важно је да Украјина добије војне авионе западног типа, као и различито оружје неопходно за супротстављање руског агресора. Позивам Велику Британију да преузме вођство у формирању ваздушне коалиције за Украјину“, написао је Зеленски на свом Телеграму.

Сви положаји украјинских снага у Марјинки прешли су под ватрену контролу руских снага. 

Ослобођена је већина четврти града, саопштио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.

„Што се тиче марјинског правца, од 59 четврти, ако је могуће на овај начин условно подијелити саму Марјинку, 50 је под контролом наших јединица и може се рећи да су готово сви непријатељски положаји под ватреном контролом, тј. у зони видљивости“, објаснио је Пушилин.

Он је додао да истовремено украјинске снаге настављају редовно да пребацују у град нове резерве, што успорава његово ослобођење.

Кијевске снаге скривају тијела плаћеника и украјинских војника у подрумима у западном дијелу Артјомовска да би сакриле своје губитке, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

„Украјински војници и плаћеници које су убиле наше снаге нису евакуисани од почетка недјеље“, рекао је Марочко, позивајући се на своје изворе.

Он је додао да су украјинске снаге дигле у ваздух вишеспратницу у којој су била смјештена тијела како би сакрили своје губитке.

Током ноћи украјинске снаге убрзале су пребацивање снага у запоршком правцу, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Пребацивање снага, према његовим ријечима, иде преко Преображенског моста преко острва Хортица.

Како је навео, саобраћај је интензивиран у сумрак. Примећују се камиони, шатори, лафети и возила са муницијом. У супротном смјеру крећу се цистерне са горивом. Током ноћи прошле су највише 2-3 јединице тешких гусеничарских возила.

У Мелитопољу у Запорошкој области одјекнула је експлозија, узроци се истражују, саопштила је градска управа. Како се наводи у саопштењу активирана је експлозивна направа.

У експлозији је повређена једна особа која је хоспитализована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана