Руске снаге гранатирале објекте у центру Херсона

Г.С.
Руске снаге гранатирале објекте у центру Херсона

КИЈЕВ, МОСКВА- Рат у Украјини 294. дан. Руска војска наставила је офанзиву у доњецкој регији, док је украјинска војска поново гађала град Доњецк. У већем дијелу Украјине и даље су на снази рестрикције.

15.50 - Припадници одреда „Одважни", централног војног округа, одбили су неколико напада украјинске војске на потезу Сватово-Кремена уз помоћ борбених возила за подршку тенковима „Терминатор", извјештава репортер Спутњика.

„Ситуација је даље напета , али држимо линију фронта. Користимо артиљерију за уништавање упоришта противника, тенкове, системе ‘Сонцепек’. ‘Терминатор’нам је помогао да одбијемо неколико напада, буквално је натјерао противника у бјекство", рекао је један од бораца.

15.38 - На Доњецк је са украјинских положаја испаљено 13 пројектила калибра 155 милиметара који користе снаге НАТО.

14.05 - Амерички предсједник Џозеф Бајден могао би да да сагласност да се Украјини испоруче ракетни системи земља-ваздух „Патриот" тек када Пентагон одговори на сва питања о припреми украјинске војске за примену тог оружја, његовом одржавању, легалној основи за испоруку система и посљедицама по борбену готовост самих Сједињених Држава, пише „Вашингтон пост" позивајући се на изворе у администрацији.

Подсјетимо, медији су раније објавили да би Америка ускоро могла да објави да ће Кијеву испоручити ове системе.

Замјеник предсједника руског Савета безбједности Дмитриј Медведев рекао је да ако се то догоди, ако „Патриот" буде испоручен заједно са особљем НАТО, одмах ће постати легитимни циљ Оружаних снага Русије.

13:55 - Руске снаге гранатирале објекте у центру Херсона

Руске снаге гранатирале су данас зграду регионалне администрације на централном тргу у Херсону на југу Украјине, саопштио је замјеник секретара предсједника Украјине Кирил Тимошенко.

Он је на свом налогу на мрежи Телеграм објавио фотографију на којој се види рушевна зграда, са срушеним плафоном и купатилом, уз поруку да су два спрата зграде срушена, али да 'срећом нема повријеђених'.

Украјина је прошлог мјесеца преузела контролу над Херсоном од руских снага, што је довело до прослава на централном градском тргу у том граду, а украјински предсједник Володимир Зеленски је посјетио тај крај како би поздравио ''крај руске операције'', наводи Ројтерс.

Непотврђени снимак који се појавио на мрежи Телеграм показује облак дима како куља са врха гранатиране управне зграде.

12:00 Зеленски потписао одлуку о распуштању суда у Кијеву

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изразио је задовољство због распуштања суда у Кијеву и рекао да Украјина може истовремено да се бори против корупције и руске агресије.

"Ова прича је дошла до краја", рекао је Зеленски у уторак касно увече и истакао да је потписао закон којим се распушта Окружни управни суд у Кијеву, преноси Ројтерс.

Ријеч је о институцији коју су украјинске антикорупцијске власти упоредиле са злочиначком организацијом, а САД су њеном председнику увеле санкције 9. децембра.

" Наставља се прича о реформама, наставља се чак и у вријеме таквог рата", рекао је Зеленски у свом ноћном видеообраћању.

Он је потписао закон истог дана када га је усвојио украјински парламент, наводи британска агенција.

Павло Вовк, предсједник суда, написао је у објави на Фејсбуку да је одлука о укидању суда чисто политичка и донесена на брзину и да ће "они који јој данас тапшу ускоро зажалити".

Амерички Стејт Департмент саопштио је да је Вашингтон увео санкције Вовку "због тражења мита у замјену за мијешање у судске и друге јавне процесе".

Случај корупције против Вовка послат је украјинском високом суду за борбу против корупције овог љета, након што су случајеви против њега годинама били блокирани.

11:38 Укренерго: Руски напади дроновима нису оштетили ниједан енергетски објекат

Данашњи руски напади  дроновима на Кијев и регион око украјинске престонице нису оштетили ниједан енергетски објект, саопштио је украјински оператер електромреже Укренерго.

„Захваљујуćи бриљантном дејству снага ПВО, објекти енергетске инфраструктуре нису оштеćени - оборено је свих 13 дронова“, навео је Укренерго на апликацији за размјену порука Телеграм, преноси Ројтерс.

Енергетска инфраструктура Украјине је од октобра на мети таласа руских напада ракетама и дроновима, додаје британска агенција.

09:59 Зеленски: Нема мира тамо гдје се десио екоцид

Предсједник Украјине Володимир Зеленски обратио се данас парламенту Новог Зеланда и затражио подршку за свој мировни план у 10 тачака за окончање рата у Украјини који је представио на самиту Г19.

Од Новог Зеланда је конкретно затражио подршку за тачку осам мировног плана, која је везана за заштиту животне средине, преноси Гардијан.

"Нема правог мира тамо гдје се десио екоцид, а да није дошло до санације његових посљедица," изјавио је Зеленски.

Према његовим ријечима, руски напади на Украјину су довели до контаминације океана и 7,4 милиона хектара шуме у Украјини.

Штета начињена животној средини која је настала као посљедица ратних дејстава ће годинама утицати на животе људи, додао је Зеленски.

Послије његовог обраћања, парламент Новог Зеланда одобрио је додатну хуманитарну помоћ у износу од три милиона новозеландских долара и изгласао санкције против људи и компанија у Ирану који учествују у производњи ратних дронова и њиховом достављању Русији.

09:58 Градске власти: Напад дроновима на Кијев

Русија је јутрос извршила напад дроновима иранске производње на Кијев, али је потивваздушна одбрана спријечила већу штету, саопштиле су градске власти.

Градоначелник Виталиј Кличко рекао је да је у централном округу Шевченкивскиј било детонација и да су оштећене двије административне зграде, али није помињао жртве.

Портпарол противваздушне одбране Јуриј Инхат рекао је да је напад извршен по мраку да би било теже погодити дронове, али да је укајинска противваздушна одбрана била ефикасна.

Инхат је додао да се још врши провјера укупног броја дронова који су данас лансирани и да је Русија од средине септембра користила око 400 оваквих летјелица.

За сада није познато да ли је јутрошњи напад нанио нову штету енергетском систему у региону Кијев

07:00 Кличко: Експлозије у граду, оборени дронови "шахид"

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је украјинска противваздушна одбрана оборила 10 дронова "шахид" које производи Иран, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да није могла да је потврди ову информацију из независних извора, али је Укринформ касније јавио да је оборено 13 дронова.

Кличко је раније на Телеграу објавио да је дошло до експлозија у кијевској четврти Шевченкијски.

Укринформ преноси саопштење војне управе у Кијеву да су у нападу дроновима оштећене двије административне зграде.

Агенција наводи да се у Кијеву наставља ваздушна узбуна, а да се на становнике апелује да остану у склоништима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана