Руске снаге елиминисале групу страних плаћеника

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА/КИЈЕВ - Данас је тачно 10 мјесеци од почетка рата у Украјини.

 Миру у Украјини сви се надају, али и оптимисти кажу - неће га бити ни до краја наредне године. О броју страдалих нема прецизних података, али има евиденције о избјеглима - само у Европи их је готово 8 милиона. Хуманитарна криза прелази и границе Украјине због посљедица расте сиромаштво у свијету, а они богатији суочавају се са сталним поскупљењима.


Рањени Рогозин превезен у болницу у Московској области

Бивши шеф Роскосмоса Дмитриј Рогозин, који је рањен 22. децембра приликом гранатирања Доњецка,  превезен је у болницу у Московској области, изјавио је његов помоћник.
    
Навео је да ће Рогозин за неколико дана бити подвргнут операцији уклањања гелера заглављеног поред кичме, преноси РИА Новости.

Помоћник је додао да Рогозин има прострелну рану од металног фрагмента димензија осам са шест милиметара који је ушао је изнад десне лопатице близу кичме. 
    
Рогозин има и контузије, рекао је помоћник.    

Додао је да је да су заједно са Рогозином у болницу у Подмосковљу довезена и два војна саветника који су такође рањени у гранатирању Доњецка.    

Још двојица рањених и даље су у тешком стању и они су у Доњецку, а трећи је превезен у болницу у Ростову на Дону.

Руске снаге елиминисале групу страних плаћеника

Руске оружане снаге елиминисале су групу страних плаћеника у правцу града Доњецка и поразиле јединице Украјинске 10. брдске јуришне бригаде у Доњецкој Народној Републици /ДНР/, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

“Руске трупе су током офанзивних операција у правцу Доњецка елиминисале тактичку групу страних плаћеника и поразиле јединице 10. брдске јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у рејону села Роздоливка у ДНР”, наводи се у саопштењу.

Извор наводи да је убијено око 60 украјинских војних лица и плаћеника.

Такође, руске трупе уништиле су четири оклопна возила и три камионета.

 

Руска авијација оборила украјински авион и два хеликоптера

Руски војни авиони оборили су један украјински борбени авион и два хеликоптера изнад самопроглашене Доњецке Народне Републике, саопштио је данас портпарол Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

''Ловачка авијација Ваздушно-космичких снага Русије оборила је авион Су-27 украјинског ратног ваздухопловства у близини насеља Камишевка у Доњецкој Народној Републици. Поред тога, оборени су украјински хеликоптери Ми-24 и Ми-8 у близини насеља Селидово и Гружскоје у Доњецкој Народној Републици”, рекао је портпарол.

Најмање осам особа погинуло у руском нападу на Херсон

Најмање осам особа је погинуло данас у руском нападу на град Херсон, саопштиле су украјинске власти. 

Канцеларија државног тужиоца навела је да су гађане стамбене области, пренио је Гардијан.

“Као резултат тога, осам цивила је погинуло”, наведено је на посту на Телеграм каналу.

Према ријечима гувернера Херсонског региона Јарослава Јанушевича, у нападу је рањено 58 особа.

“За викенд, уочи Божића, Руси су напали центар града. Напали су пијацу, тржни центар, стамбене зграде, административне зграде - мјеста где има највише људи”, рекао је он.

Јанушевич је додао да су у нападу оштећене куће, цивилне зграде и превозна средства.

Украјинске снаге су ушле у Херсон у новембру након што се руска војска повукла из тог града.

Руске снаге од тада снажно гранатирају Херсон са друге обале реке Дњепар на коју су се повукле, пренио је Ројтерс.  

У Украјини и даље несташица струје, најтеже у Кијевској области и на истоку и југу

У енергетском систему Украјине и даље је присутан значајан дефицит струје, а најтежа ситуација је у Кијевској области, на истоку и југу земље, саопштила је украјинска компанија Укренерго. 

Наводи се да је једна од електрана обуставила производњу због гранатирања и оштећења опреме, преноси Укринформ.

Додаје се да су и даље присутна ограничења у систему за пренос електричне енергије која су прузрокована оштећењима због гранатирања.

Компанија за снабдјевање електричном енергијом Укренерго саопштила је да је најтежа ситуација у Кијевској области због, како је наведено, посљедица напада дроном 19. децембра, а да се на истоку и југу земље, где је Русија извела нове артиљеријске ударе, радови на ремонту мреже настављају  даноноћно'.

Подољак позвао на уништавање иранских фабрика дронова и пројектила

Савјетник украјинског председника Михаило Подољак позвао је данас на уништавање иранских фабрика дронова и пројектила, као и на хапшења њихових добављача. 
    
Подољак је написао на Твитеру да Иран безобзирно крши међународне санкције и да због тога треба уништити иранске фабрике оружја, пренео је Ројтерс.
    
Кијев је претходно оптужио Техеран да планира да испоручи веће количине оружја Русији.
    
Иран је Русији испоручио дронове које Москва користи за нападе на украјинске инфраструктурне објекте, прије свега електро и водоводну мрежу, наводи британска агенција.

Русија: С-400 и ракете Искандер у Белорусији повећавају ефикасност одбране

Руски ПВО системи С-400 и ракете Искандер у Белорусији повеćаćе ефикасност противваздушне одбране савезне државе, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Михаил Галузин.
    
“Оружаним снагама Бјелорусије испоручено је најмодерније руско наоружање, системи С-400 и мобилни ракетни системи ‘Искандер’”, рекао је Галузин, преноси агенција РИА Новости.
    
Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је да су ови системи у понедјељак распоређени на борбена дежурства, наводи руска агенција.

Руско Министарство одбране открило ко су нови учесници војно-биолошких пројеката у Украјини

Министарство одбране Русије открило је ко су нови учесници војно-биолошких пројеката у Украјини. Њихова имена је на брифингу за новинаре објелоданио начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку одбрану Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.

„Раније смо вам доставили материјале који потврђују учешће Хантера Бајдена и његовог фонда Розмонт сенека и других структура под контролом Демократске странке у финансирању главних актера који под уговором са Пентагоном реализују активности на територији Украјине. Било је показано до које је мјере син актуелног предсједника САД умјешан у финансирање компаније Метабиота под контролом америчког Министарства одбране “, рекао је он.

Према његовим ријечима, неки од учесника затворених пројеката и до дан данас остају у сјенци иако су кључне фигуре украјинског војно-биолошког програма.

„Међу њима су бивши директор ДТРА Кенет Мајерс, вршилац дужности фонда In-Q-Tel, под контролом ЦИА, Тара О'Тул, бивши шеф Центра за контролу и спријечавање болести у САД Томас Фриден, бивши директор Националних института за здравство Френсис Колинс, некадашњи вршилац дужности извршног директора Меморијалног института Бателе Џефри Водсворт, главни научни сарадник и предсједник Одсјека за међународна истраживања компаније Фајзер и многи други “, рекао је Кирилов.

Предсједник Владимир Путин наредио је намјенској индустрији да обезбједи да руска војска добије сво оружје и војну опрему која јој је потребна “у најкраћем могућем року” за борбу у Украјини.

Путинове изјаве услиједиле су само неколико дана након што је обећао да ће својој војсци дати све што тражи на састанку са највишим војним званичницима Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана