Руске ракете нарушиле ваздушни простор Румуније и Молдавије? У Кијеву оштећена електрична мрежа

ГС/Агенције
Широм Украјине сирене за ваздушну опасност
Foto: Риа Новости/Илустрација | Широм Украјине сирене за ваздушну опасност

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 352. дан. Русија је покренула велику офанзиву на истоку Украјине и покушава да пробије одбрану у близини града Кремине. Узбуна за ваздушни напад проглашена је у цијелој Украјини пошто су званичници упозорили на потенцијалне руске ракетне ударе, позивајући становнике да се склоне.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије ослободиле су насељено мјесто Двуречно у Харковској области. У правцу Купјанска украјинска војска је за дан изгубила преко 70 људи.

- У правцу Доњецка током офанзиве групе снага „Југ" руске војске за дан је ликвидирано до 125 украјинских војника. Уништена су и два тенка и друга војна техника Оружаних снага Украјине.

- У правцу Јужно-Доњецк руске снаге су извеле нападе на украјинске снаге и технику у подручју Пречистовке и Угљедара. Губици украјинске војске у том правцу премашили су 60 војника. Уништени су и тенк и два борбена возила пјешадије.

- У правцу Красног Лимана ликвидирано је до 100 украјинских војника, четири оклопна возила, хаубица Д-20, бацач ракета „град", радар АН/ТПЉ-50 и складиште муниције.

- Ловачка авијација Русије оборила је украјински хеликоптер Ми-8 у подручју мјеста Терновка у Запорошкој области као и 12 дронова.

- У правцу Херсона за дан је ликвидирано до 60 украјинских војника као и складиште муниције у Дњепропетровској области.

Пољска ће иницирати у ЕУ заједничку набавку муниције за Украјину

Варшава ће у Европској унији иницирати заједничку куповину муниције за Украјину, рекао је новинарима премијер Пољске Матеуш Моравјецки по повратку самита ЕУ у Бриселу.

„Касно синоћ разговарали смо о испорукама муниције која је сада веома потребна Украјини. Заједничка куповина, заједничке наруџбине, били би у интересу свих земаља ЕУ, НАТО-а и Украјине", рекао је Моравјецки, признавши да пољски предлог није позитивно дочекан међу појединим земљама.

Према мишљењу пољског премијера, та тема ће се ускоро вратити за преговарачки сто.

„Као што се и дискусија о тенковима у почетку чинила сасвим немогућом, као што се дискусија о 'патриотима' одуговлачила, тако мислим да ћемо и на тему муниције да се убрзо вратимо на следећем самиту ЕУ", додао је Моравјецки.

Берлин: Испорука борбених авиона Кијеву није на дневном реду

Испорука борбених авиона Кијеву није на дневном реду у Њемачкој, рекао је новинарима представник Министарства одбране Њемачке Арне Колац.

„У овом тренутку за нас испоруке ловаца нису тема", рекао је Колац новинарима одговарајући на питање да ли Министарство одбране Њемачке провЈерава доступност авиона који би се могли доставити Украјини.

Канцелар Њемачке Олаф Шолц је, одговарајћи на питања посланика Бундестага у јануару, изјавио да Њемачка неће испоручивати борбене авионе Украјини, нити ће слати тамо своје војнике „ни сада, ни у будућности". 

Он је додао да над Украјином, такође, ни у каквом случају, неће бити уведена зона забране летова.

Руска војска ликвидирала групу украјинских диверзаната

Руска војска спречила је украјинске диверзанте да се искрцају на лијеву обалу Дњепра у Херсонској области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руски обавјештајци су помоћу дрона открили диверзантску групу која се чамцем приближавала левој обали Дњепра коју штите руске јединице. Група је ликвидирана помоћу ватреног оружја.

Грушко: Канали везе Русије и НАТО-а остају отворени

Телефонски канали војне комуникације Русије и НАТО-а и даље су отворени, али у садашњим условима не може бити речи о нормалном дијалогу, изјавио је замјеник шефа руске дипломатије Александар Грушко.

„Ријеч је прије свега о телефонској вези начелник Генералштаба Русије и команданта војске НАТО-а у Европи, председником војног комитета. Нашем амбасадору у Белгији такође је наложено да остварује контакте са штабом онда када је то неопходно", рекао је Грушко за телевизијски канал „Русија 24".

Он је подсјетио на то да је на самиту НАТО-а у Мадрду прошле године Русија проглашена непосредном пријетњом за Алијансу.

„У таквим условима не само да не може бити ријечи о некој сарадњи, него и о нормалним дипломатским контактима и дијалогу", навео је дипломата.

Швајцарска размишља о учешћу у војним вежбама НАТО-а

Швајцарска разматра с НАТО-ом учешће својих војника у војним вежбама, објављено је на сајту Федералног савета те земље.
У саопштењу је, такође, наведено да Швајцарска жели да упути своје официре у командну структур НАТО-а и да учествује у раду центара за обуку те алијансе.

Власти додају да је 9. фебруара генерал Кристофер Каволи, врховни главнокомандујући савезничким снагама у Европи, посјетио Швајцарску и обишао њене оружане снаге.

У Кијеву оштећена електро-мрежа

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је у нападима оштећена електро-мрежа пријестонице.

„Према информацијама снага противваздухопловне одбране, над Кијевом је оборено 10 ракета. Има оштећења електричне мреже, жртава нема. Енергетичари раде на обнављању мреже", написао је 

Кличко на свом Телеграм каналу

Раније у петак на територији цијеле Украјине објављена је ваздушна опасност, која је трајала око три и по сата. Украјински медији су пренијели да су одјекнуле експлозије у низу региона, међу којима су Харковска, Запорошка, Кијевска, Хмељницка, Дњепропетровска и Лавовска област.

Према информацијама министра енергетике Украјине Хермана Галушченка, у петак су нападнуте топлане и хидроелектрнае, као и енергетска инфраструктура у шест области. 

У многим регионима уведена су хаваријска искључења струје.
 

 

Кијев признаје – Украјина скоро без муниције

Замјеник шефа кабинета украјинског предсједника Владимира Зеленског Игор Жовква изјавио је да је Украјина скоро остала без муниције.

„Тренутно скоро да немамо муниције", рекао је украјински званичник за агенцију „Блумберг".

Како је објаснио, разлог је висок интензитер борби. Жовква је подсјетио да је Кијеву потребна муниција, артиљеријска оруђа великог домета, тенкови и борбени авиони.

Молдавија провјерава информације о нарушавању ваздушног простора

Министарство одбране Молдавије провјерава информацију о ракети која је наводно прелетила изнад територије земље, рекао је за Спутњик извор у прес-служби Министарства одбране Молдавије.

„За сада не дајемо никакве коментаре. Информације које су се појавиле у украјинским медијима се провјеравају, детаљи ће бити саопштени накнадно", саопштено је из молдавског војног ресора.

Раније се на каналима на Телеграму појавила информација да је неколико руских ракета наводно нарушило ваздушни простор Молдавије.

Руске снаге учврстиле се на прилазима Угљедару

Руски одреди учврстили су се на прилазима Угљедару, у граду се воде озбиљни артиљеријски дуели, саопштио је савјетник вршиоца дужности лидера Доњецке Народне Републике Јан Гагин.

Према његовим ријечима, борбе се сада воде дуж цијеле линије фронта у ДНР, али „најоштрији правци" су ка Угљедару и Артјомовску.

„Наша војска улази у Угљедар с југоистока и истока града. Утврдила се на прилазима. Воде се озбиљне, жестоке артиљеријске и тенковске борбе. Противник је такође добро опремљен, има приличан број војника", рекао је Гагин за руски Први канал.

Он је додао да у Артјомовску група „Вагнер" води успешна борбена дејства, али да офанзиву отежавају стамбени објекти и присуство цивила.

Залужњи: Две руске ракете пролетиле румунски и молдавски ваздушни простор

Две руске ракете улетјеле су данас у ваздушни простор Румуније и Молдавије, прије него што су одлетјеле ка Украјини, рекао је начелник генералштаба украјинске војске Валериј Залужњи, преноси Ројтерс.

Он је изјавио да су у питању две крстареће ракете типа "калибар" и да су долетјеле са Црног Мора.

Ројтерс није могао независно да потврди ову изјаву, а Русија није коментарисала наводе.

Украјинска "Правда" је пренијела риечи портпарола ратног ваздухопловства да Украјина има капацитет да обори те ракете, али да није хтјела то да уради, да не би угрозила животе цивила у другим државама.

Румунско министарство одбране саопштило је да информација да су две ракете ушле у њихов ваздушни простор није потврђена.

Широм Украјине сирене за ваздушну опасност

Узбуна за ваздушни напад проглашена је у цијелој Украјини пошто су званичници упозорили на потенцијалне руске ракетне ударе, позивајући становнике да се склоне.

Начелник градске војне управе Кијева Сергиј Попко каже да постоји велика опасност од ракетног напада.

Позвао је грађане да не игноришу сирене за ваздушну опасност.

Локални званичници: Харков под нападом

Начелник области Харкова Олег Синехубов тврди да су руске снаге покренуле серију напада током ноћи због којих је прекинуто снабдијевање струјом у дијеловима истоименог града, другог по величини у Украјини.

-Погођена је витална инфраструктура. Било је око десет експлозија. У неким регионима долази до нестанка струје. Хитне службе су на лицу мјеста - написао је Харкова Синехубов на Телеграму.

Градоначелник Харкова Ихор Терехов навео да би напади могли да поремете снабдевање струјом, грејањем и водом.

Куртјев :Жесток напад руских снага на Запорожје, испаљено 17 пројектила

Украјински градоначелник Запорожја Анатолиј Куртјев објавио је данас да су руске снаге јутрос испалиле 17 пројектила на Запорожје у року од сат времена, а нападнута је енергетска инфраструктура града.

Ово је био највећи напад руских снага на Запорожје од почетка рата, преноси агенција Унион.

Овог јутра је у Украјини је објављена велика ваздушна узбуна.

Сви украјински региони, осим западне Украјине и Одесе, су се око четири сата ујутру нашли у црвеној зони, која означава највећу могућу опасност од ваздушних удара.

Експлозије су забиљежене у Харкову, Дњепру и Запорожју.

Украјинска ПВО је оборила неколико пројектила и дронова „шахид”, додаје агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана