Зеленски тражио од Запада широки спектар система наоружања

ГС/Агенције
У току је 299. дан рата у Украјини
Foto: Фондск.ру | У току је 299. дан рата у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 299. дан рата у Украјини. Најжешће борбе воде се на истоку земље. Напади беспилотним летјелицама у Кијеву и на југу Украјине. Након напада дошло до нових рестрикција струје.

Песков: Русији потребно време да одговори на гасне санкције

Русији ће требати времена да одмјери предности и недостатке и изабере одговор на нове гасне санкције, рекао је данас новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
    
"Свакако ће бити потребно вријме да се темељно одвагају све добре и лоше стране при проналажењу рјешења. Знате да је нафтни процес мало одуговлачен. Ипак, одговор Москве на горњу цијену нафте биćе објављен. Исто ће се десити и да гасом", истакао је Песков, пренио је ТАС С.
    
Покушаји Запада да наметне горњу границу за цијене руског гаса задиру у тржишне механизме, казао је он.
      
"Ово је кршење тржишног процеса одређивања цијена, задирање у тржишне процесе. Свако позивање на утврђивање горње границе цијене гаса је неприхватљиво", рекао је портпарол Кремља.
    
Министри енергетике земаља Европске уније постигли су договор о горњој граници цијене гаса, објавио је раније данас на Твитеру портпарол Чешке, која предсједава ротирајућим предсједништвом ЕУ.
    
Договор је услиједио након вишенедељних преговора о овој хитној мјери која је подијелила мишљења у цијелом блоку, који покушава да укроти енергетску кризу.

Парламент Румуније одобрио је на седници одржаној у понедељак формирање борбене групе савезника НАТО-а на територији те земље, под руководством Француске, преноси агенција Агерпрес.
За такву одлуку гласало је 309 посланика, а петоро је било против, наводи агенција.

У Доњецкој Народној Републици од почетка ескалације сукоба погинула су 4.392 цивила, међу којима 132 детета, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Украјинска војска испалила је вечерас 15 ракета на Калињински рејон Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Дефицит електричне енергије у Кијеву расте, вечерас је достигао око 50 одсто, саопштио е градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко

Путин: Одржавам контакте с колегама, укључујући Макрона
Председник Русије Владимир Путин рекао је да одржава контакте с колегама из других земаља, укључујући и председника Француске Емануела Макрона.

„С многим партнерима одржавам односе. Укључујући председника Француске. Заиста одржавамо контакт телефоном", рекао је Путин на конференцији за новинаре након разговора с председником Белорусије Александром Лукашенком.
Путин је подсетио на то да је Макрон и „након почетка специјалне војне операције долазио у посете Москви".

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да нема изгледа за одржавање мировних преговора између Москве и Кијева у блиској будућности.

"Нисам оптимиста у погледу могућности ефикасних мировних преговора у блиској будућности. Верујем да ће се војна конфронтација наставити и мислим да ћемо морати да сачекамо док не буду били могући озбиљни мировни преговори", рекао је Гутереш.

Истовремено, он је изразио наду да ће 2023. године ипак бити постигнут мир у Украјини.

Ракете "Патриот" биће близу границе са украјином

Њемачки ракетни систем "МИМ-104 патриот" биће размјештен на територији Пољске у близини границе са Украјином, саопштио је данас пољски министар одбране Маријуш Блашчак.

Блашчак је рекао у новембру, када су два пројектила пала на пољску територију на граници са Украјином и усмртиле двије особе, да Варшава разговара са Берлином о испоруци њемачког система "патриот" Пољској.

Њемачки министар одбране Кристне Ламбрехт потврдила је да су двије земље постигле договор о размјештању овог одбрамбеног система у Пољској и заједничкој заштити пољског ваздушног простора, пренио је "Спутњик".

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Виницкој, Дњепропетровској, Житомирској, Кијевској, Кировоградској, Полтавској, Сумској, Харковској, Черкаској и Черниговској области Украјине, граду Кијеву и граду Запорожју.

У Украјини се не планира нови талас мобилизације послије Нове године, саопштио је представник команде Копнених снага Оружаних снага Украјине Роман Горбач.

Зеленски тражио од западних лидера испоруку широког спектра система наоружања

Предсједник Украјине Володимир Зеленски затражио је од западних лидера, укључујући британског премијера Ришија Сунака, да појачају испоруку широког спектра система наоружања тој земљи.

"Тражим од вас да повећате могућност испоруке система противваздушне одбране нашој земљи и да помогнете да се убрзају релевантне одлуке које ће наши партнери донети", замолио је Зеленски Сунака током обраћања путем видео-линка на састанку у Летонији са челницима земаља Заједничких снага за брзо дјеловање предвођених Великом Британијом.

Самит се одржава у Риги, а осим Британије ту групу чине и Данска, Исланд, Литванија, Летонија, Естонија, Норвешка, Финска, Шведска и Холандија.

Москва: Планови Грчке да преда Кијеву С-300 - непријатељски

Планови Грчке да испоручи С-300 Украјини представљају провокацију, сву војну технику послату Кијеву уништиће Оружане снаге Русије, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је напоменула да грчко руководство у последње вријеме све више изјављује да је спремно да Украјини испоручи противваздушне ракетне системе С-300ПМУ-1 базиране на острву Крит, под условом да у замјену добије додатни број америчких ПВО система „Патриот".

„Сматрамо провокативне планове за испоруке кијевском режиму С-300 и других руских/совјетских система за противваздушну одбрану отворено непријатељским према Русији", истиче се у коментару Захарове објављеном на сајту Министарства спољних послова.

Зеленски: Спремамо се за све могуће сценарије са Белорусијом

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је његова земља спремна за све могуће одбрамбене сценарије против Москве и њеног савезника Бјелорусије, у тренутку када руски предсједник Владимир Путин путује у Минск, а руске трупе које су тамо стациониране врше припреме за вјежбе.

Званичници у Кијеву мјесецима упозоравају да би сусједна Бјелорусија могла да се придружи руским снагама и поново послужи као лансирна платформа за нови напад и формирање другог фронта у вишемјесечном рату, преноси Ројтерс.

„Заштита границе, како са Русијом тако и са Бјелорусијом, стални је наш приоритет. Спремамо се за све могуће одбрамбене сценарије”, рекао је Зеленски послије састанка војног врха Украјине у недељу.

Путин данас долази у Бјелорусију, након више од три године, а Кремљ је то најавио као радну посјету бјелоруском предсједнику Александру Лукашенку.

Бјелорусија, један од најближих савезника Русије, дозволила је да руске снаге користе њену територију за нападе у Украјини, који су почели 24. фебруара, али се није директно придружила борбама, наводи британска агенција.
 

Ваздушна опасност у Кијеву и седам области Украјине

Узбуна за ваздушну опасност објављена је током ноћи у Кијеву, Виницкој, Полтавској, Харковској, Черкаској, Дњепропетровској, Кировоградској и Николајевској области и у дијелу Запорошке области и ДНР под контролом Кијева.

Експлозије су се чуле у Дњепру и Кијеву, пренијели су украјински медији.

Протеклог дана су током активних офанзивних дејстава Народне милиције ЛНР украјинске снаге претрпјеле велике губитке у људству и војној техници, саопштио је портпарол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.

Он је додао да је у борбама убијено до 75 украјинских војника, а уништен један тенк, пет оклопних транспортера, двије јединице артиљеријског оруђа и 17 специјалних возила, преноси “Спутњик”.

Вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је за телевизију “Русија 24” да су током ноћи руске снаге уништиле дио положаја Оружаних снага Украјине, са којег су јуче извршени напади на Доњецк.

Према његовим ријечима, изведени су напади на украјинске снаге у Авдејевци, Красногоровки, као и у западном дијелу Марјинке, која за сада није под контролом Русије.

У Кијеву се данас уводе ванредна искључења струје, саопштила је украјинска енергетска компанија.

Осим тога, ванредна и хаваријска искључења струје настављају се у Одеској области, јављају локалне власти.

Официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко саопштио је да је команда Оружаних снага Украјине пребацила око 800 мобилисаних војника у рејон Артјомовска у ДНР, од којих већина није прошла обуку и не влада оружјем.

Украјинске снаге су током ноћи гађале Кијевски округ Доњецка, на који је испаљено три гранате калибра 155 милиметара.

У ЛНР је гађано и село Новосјоловка, на које је испаљено пет ракета из вишецјевног бацача ракета “Химарс”.

Градоначелник украјинске пријестонице Виталиј Кличко саопштио је да је неколико експлозија одјекнуло у Шевченковском округу Кијева.

У Кијевској области оштећени су објекти критичне инфраструктуре, саопштио је на свом Телеграму начелник војне администрације овог региона Алексеј Кулеба.

Он је додао да се тренутно ради на отклањању посљедица напада. /крај/вј
 

У руском нападу дроновима на Кијев погођена витална инфраструктура
 

У најновијим руским нападима на Кијев и  околину јутрос је погођена “витална инфраструктура”, саопштиле су украјинске власти додајући да су системи противваздушне одбране уништили око 15 од 20 дронова усмерених на престоницу.
Русија је у нападима широм Украјине јутрос употријебила око 35 дронова “шахид” иранске производње, од којих је 30 уништено, саопштиле су украјинске ваздухопловне снаге.

Оружане снаге Украјине саопштиле су да су дронови лансирани са источне обале Азовског мора.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је изјавио да, према првим информацијама, у нападу на главни град Украјине није било мртвих или повријеђених, а медицинске екипе су на местима удара у округу Соломјански и Шевченкијски, преноси Ројтерс.

„Резултат напада на престоницу су оштећени објекти виталне инфраструктуре”, саопштио је Кличко на Телеграму.

Начелник кијевске обласне војне управе Олексиј Кулеба изјавио је да су у нападу оштећени објекти инфраструктуре и приватне куће.

У Кијеву и околини се чуло неколико екплозија, а по свједочењу очевидаца, пожар је избио у централном градском делу Шевченкијски, пренијела је британска агенција.

Соломјански округ у западном дијелу Кијева је прометно саобраћајно чвориште, гдје је смјештена жељезничка станица и један од два путничка аеродрома у граду, наводи британска агенција.

У Кијеву су након напада поново уведене ванредне рестрикције струје, саопштио је добављач електричне енергије.

Зеленски је у недјељу поново позвао западне савезнике да појачају украјинску противваздушну одбрану након вишенедељних руских ваздушних напада усмерених на енергетску мрежу у земљи коју је захватила ледена зима, наводи Ројтерс.


Руске трупе смјештене у Бјелорусији започињу војне вјежбе
 

Руске трупе које су у октобру премјештене у Бјелорусију започеће тактичке војне вежбе, саопштило је Министарство одбране Русије.

“Послије обављених тактичких вежби ће команда изнијети завршну процену борбене готовости и спремности јединица”, саопштило је Министарство одбране Русије.

Из саопштења не произилази када и гдје у Бјелорусији ће се одржати ове војне вјежбе.

Русија је у октобру послала око 9.000 војника у Белорусију, преноси Интерфакс.
 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана