Руска војска ће потопити сваки брод који покуша упловити у црноморске луке

ГС
Foto: Риа Новости

МОСКВА - Руска војска ће пресрести, претрести, задржати, вратити назад или потопити сваки брод који покуша да уплови у неку од црноморских лука које су и даље под контролом Украјине, кажу руски војни експерти коментаришући одлуку Москве да ће се сви бродови који иду ка Украјини сматрати војним циљевима.

Руско Министарство одбране је прецизирало да ће се сви бродови који од поноћи 20. јула буду пловили Црним морем ка украјинским лукама сматрати се потенцијалним превозницима војног терета. 

Према томе, земље које шаљу такве бродове сматраће се умЈешаним у украјински сукоб на страни кијевског режима.

Истовремено, одређена подручја Црног мора проглашена су привремено опасним за пловидбу.

Руски експерти кажу да формулација „сматрати умЈешаним у сукоб” сама по себи не говори о могућим посљедицама, али да она ипак може „охладити усијане главе“.

„У пракси то значи да ће бродовима који плове у правцу Одесе и лука Иљичевск (Черноморск), Јужни и Николајев бити забрањен улазак. Та подручја, која обухватају југоисток и сјеверозапад Црног мора, проглашена су зоном ратних дејстава. Сходно томе, ко неће да слуша, тај ће, по мом мишљењу, пролазити претрес. Али таквих готово и да неће бити, јер нема смисла упловљавати у луке где је инфраструктура већ уништена. Тако да овде преостају још само провокације од стране кијевског режима“, оцјењује руски војни експерт Василиј Дандикин.

Ова одлука је услиједила након што је Русија обавјестила Турску, Украјину и УН да се противи продужењу Споразума о житу који је омогућавао извоз украјинског жита преко Црног мора и напада Украјинаца на Кримски мост.

Договор о житу је био на снази нешто мање од годину дана, али га Москва није продужила пошто тај договор просто није функционисао. Украјинско жито је првенствено слато у Европу умјесто у сиромашне афричке земље, док многе тачке тог споразума у вези са извозом руских производа и ђубрива нису поштоване.

Осим тога, напомиње Дандикин, Украјина је користила „житни коридор“ за нападе на руску територију дроновима. У Москви се могу чути тврдње да је тај коридор искоришћен и за напад на Кримски мост. 

Дронови који су прије неки дан погодили мост на кримском полуострву и убили двоје супружника, а њихову ћерку тешко ранили, вјероватно су транспортовани бродовима који превозе жито и у једном тренутку поринути у море, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана