Руска ПВО оборила 58 украјинских дронова

ГС
Foto: Г

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 712 дана. Број погинулих у нападу украјинских снага на Лисичанск у Луганској обасти порастао је на 28. Кијев тврди да су украјински обавјештајци упуцали руског пилота у граду Енгељсу.

Дуда: Украјина треба да обнови свој територијални интегритет, укључујући Крим

Русија не смије да добије рат са Украјином, јер ако побиједи, поново ће напасти изјавио је данас предсједник Пољске Анџеј Дуда и поручио да  Украјина мора да обнови свој територијални интегритет.

-Русија не смије да добије овај рат. Ако побиједи, поново ће напасти. Ми, Пољаци, о томе говоримо са пуном одговорношћу, знамо шта значи руски империјализам, као што смо то искусили неколико пута током протеклих вијекова - рекао је Дуда новинарима у Најробију, преноси Пољски радио.

Он је подсјетио да је Пољска 123 године била под окупацијом у вријеме царске Русије, а потом је била у "совјетској зони утицаја".

Дуда је нагласио да „руски империјализам мора да буде заустављен, Русија мора да се повуче са окупираних украјинских територија, а ратни злочинци морају да буду кажњени2.

Према његовим ријечима, Украјина треба у потпуности да обнови контролу над територијом земље у оквиру међународно признатих граница, укључујући Крим.

-Желим ово да истакнем, јер да се подсјетимо да је од тренутка окупације Крима почела и руска агресија на Украјину, која је заправо почела 2014. године. И ова окупација Крима траје до данас. Русија мора да преда окупиране територије Украјини, а Украјина мора да врати контролу над свим међународно признатим територијама. Ово би требало да буде крај овог рата -  нагласио је Дуда.

Пољски предсједник разговарао је данас са кенијским колегом Вилијамом Рутом о билатералним политичким и економским односима и глобалним безбједносним изазовима.

Дуда борави у званичној посјети источноафричким земљама: Кенији, Руанди и Танзанији од 4. до 10. фебруара.

ЕУ и IFC издвојиће 500 милиона евра инвестиција приватног сектора за Украјину

Европска комисија најавила је потписивање споразума о гаранцији са Међународном финансијском корпорацијом (IFC) за подршку инвестицијама за опоравак Украјине.

Европска унија ће обезбиједити до 90 милиона евра финансијских гаранција за подршку инвестицијама у Украјини IFC-у, чланици Групације Свјетске банке, као дио IFC-овог Програма за бољу будућност (БФП).

Очекује се да ће мобилисане инвестиције приватног сектора у оквиру програма достићи више од 500 милиона евра у свим секторима, укључујући основну инфраструктуру и производњу добара, промовишући декарбонизацију и очување средстава за живот, објављено је на сајту ЕУ.

-Подршка Европске комисије била је и наставиће да буде кључна у нашим напорима да проширимо и повећамо кључне инвестиције у Украјини - рекао је Алфонсо Гарсија Мора, потпредсједник IFC-а за Европу, Латинску Америку и Карибе. Комесар ЕУ за сусједство и проширење Оливер Вархељи додао је да гаранције Европског фонда за одрживи развој плус (ЕФСД+) потврђују посвећеност Европске уније да стане уз Украјину у тренутку кризе.

-Овај споразум је још један примјер одличне сарадње са IFC-ом у напорима да повећамо инвестиције у Украјини. Ова гаранција ЕФСД+ ће помоћи у обнављању инфраструктуре земље, подржати њен пословни сектор и ојачати отпорност њене економије, потврђујући посвећеност Европске уније да подржи Украјину у овом тренутку кризе - рекао је Вархељи.

IFC је покренуо 2022. године Програм акције економске отпорности (ЕРА) вриједан две милијарде долара за подршку приватном сектору Украјине. Од тада, IFC је обезбиједио финансирање од више од 650 милиона долара и мобилисао преко 400 милиона долара за подршку технолошком сектору, агробизнису, критичном извозу и увозу, као и финансирању малих и средњих предузећа.

Укупна подршка ЕУ Украјини од почетка руске инвазије износи преко 88 милијарди евра. Ово укључује доприносе институција ЕУ и држава чланица за економску, финансијску, војну и хуманитарну подршку, као и за смјештај украјинских избјеглица у државама чланицама ЕУ.

Спријечен терористички акт који је организовала Служба безбједности Украјине против једног од руководилаца Републике Крим

Федерална служба безбједности Русије спријечила је терористички акт који је организовала Служба безбједности Украјине против једног од руководилаца Републике Крим, саопштио је Центар за везе са јавношћу ове специјалне службе.

Залужни пристао да буде амбасадор у Великој Британији

Посланик Врховне раде Украјине Евгеније Шевченко тврди да је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни пристао да буде амбасадор у Великој Британији. Према ријечима посланика, главнокомандујући би могао да буде разријешен дужности наредних дана.

„Желим да кажем да је, према мојим информацијама, Залужни пристао на мјесто амбасадора у Великој Британији. Највероватније ће тамо и отићи, а знамо да су људи који су послати као амбасадори – отишли у политичку пензију, нико се није враћао. Таква је традиција у Украјини. Зато ћу разочарати све љубитеље Залужног овдје", рекао је Шевченко у интервјуу директору Украјинског института за глобалне стратегије Вадиму Карасеву.

Истовремено, посланик напомиње да, ако Залужни ипак не оде у Велику Британију, онда након оставке има велике шансе да постигне успјех у политици.

„Ако оде у амбасадоре, онда је то – то, Залужног као политичара више нема. Ако не оде, остаће у Украјини и почети да прави неку своју политичку каријеру. Наравно, има шансе, и оне нису мале, већ велике", додао је Шевченко.

Он је додао да се оставка врховног команданта може очекивати око 8. фебруара, „плус-минус пар дана".

Гутереш осудио напад на Лисичанск

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш осудио је напад на Лисичанск и указао на неприхватљивост напада на цивилне објекте, наводи се у саопштењу портпарола секретара УН Стефана Дижарика.

„Генерални секретар осуђује све нападе на цивиле и цивилну инфраструктуру, укључујући гранатирање Лисичанска, где су, према извештајима, погинули цивили. Напади на цивиле или цивилну инфраструктуру забрањени су међународним хуманитарним правом, неприхватљиви су и морају се одмах зауставити", истиче се у саопштењу.

Холандија припрема додатних шест ловаца Ф-16 за испоруку Украјини

Холандија припрема додатних шест ловаца Ф-16 за испоруку Украјини, изјавила је министарка одбране земље Кајса Олонгрен.

„Тиме ће бити испоручена укупно 24 ловца, као што је раније обећано", написала је министарка на мрежи Икс.

Руски ПВО системи пресрели  украјински дрон изнад територије Брјанске области 

Руски ПВО системи пресрели су украјински дрон изнад територије Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.

Министар за ванредне ситуације ЛНР Алексеј Потелешченко погинуо током украјинског гранатирања Лисичанска

Министар за ванредне ситуације ЛНР Алексеј Потелешченко погинуо је током украјинског гранатирања Лисичанска 3. фебруара, саопштиле су власти ЛНР.

Украјинско гранатирање пекаре у Лисичанску је монструозни терористички акт, специјална војна операција ће бити настављена, изјавио је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.

"То је терористички акт. Наставак нпада на цивилну инфраструктуру, у овом случају на пекару, представљају монструозни терористички акт, број жртава говори о монструозности овог терористичког акта. Како би се спријечили, наставља се специјална војна операција", рекао је Песков новинарима.

Украјинске трупе су у суботу, 3. фебруара, гранатирале пекару у Лисичанску. Број умрлих, према последњим подацима, порастао је на 28, међу њима су трудница и петогодишње дијете.

Најев: Украјиниски Ф-16 биће наоружани ракетама, домета до 500 километара

Авиони Ф-16 које ће Украјина добити биће наоружани ракетама, домета до 500 километара, саопштио је командант здружених снага Оружаних снага Украјине Сергеј Најев.

„У наредним пакетима војне помоћи Украјина очекују се авиони и ракете Ф-16 са дометом од 300-500 километара, што ће омогућити украјинским одбрамбеним снагама да постигну још већи успјех на бојном пољу", цитира Најева УНИАН.

Како наводи агенција, сада је тешко рећи о којим пројектилима је ријеч, Ф-16 је универзална платформа за широк спектар наоружања, што објашњава његову популарност. Највјероватније су у питању крстареће ракете ваздух-земља типа АГМ-158 ЈАССМ, а не ракете ваздух-ваздух.

Мјештанин села Теткино, Курска област, рањен је током гранатирања из Украјине

Мјештанин села Теткино, Курска област, рањен је током гранатирања из Украјине, саопштио је губернатор региона Роман Старовојт на телеграм каналу.

Украјинске оружане снаге су током прошлог мјесеца више од 200 пута гранатирале Курску област, један цивил је убијен, два су повређена.

Сенат САД представио  закон за додатно финансирање који укључује издвајање преко 60 милијарди долара Украјини

Сенат САД представио је закон за додатно финансирање који укључује издвајање преко 60 милијарди долара Украјини, 20,2 милијарде долара за заштиту америчке границе (ово је три пута мање од износа планираног за подршку Кијеву), 14,1 милијарду долара Израелу - укупно 118,28 милијарди долара.

У оквиру помоћи Украјини, 14 милијарди долара је предвиђено за набавку новог наоружања од америчког војно-индустријског комплекса, 15 милијарди за војну обуку Оружаних снага Украјине, као и размену обавештајних података и друге мјере подршке, 20 милијарди ће отићи на попуњавање залиха у самим Сједињеним Државама.

Бајден је изразио подршку приједлогу закона Сената и позвао Конгрес да га усвоји што је прије могуће.

Украјински војник Фјодор Дибиц испричао да је његов батаљом изгубио 70 одсто људства за две недеље

Украјински војник Фјодор Дибиц, који се налази у руском заробљеништву испричао је да је његов батаљом изгубио 70 одсто људства за две недеље, видео са саслушања објавило је Министарство одбране Русије.

„Командант батаљона је у последње две недеље послао у смрт 70 одсто батаљона. Послали су их у смрт са само митраљезима против бацача граната. Нису имали ни лопате да ископају ров", рекао је ратни заробљеник.

Украјински војници нису могли да се сакрију од руских дронова-камиказа, наставио је Дибиц.

У ком правцу фронта се налазила његова бивша јединица, није прецизирано.

ЕУ намјерава да уведе санкције против 200 појединаца и компанија из Русије

ЕУ намјерава да уведе санкције против 200 појединаца и компанија из Русије 24. фебруара, на другу годишњицу почетка војне операције у Украјини, пише ДПА.

Како наводи агенција, чланови Европске комисије су прошлог викенда изнели конкретне предлоге за 13. пакет санкција. Следећи корак биће израда нацрта санкција, које потом мора подржати свих 27 земаља чланица ЕУ.

Нови пак

а. Санкције ће укључити предузећа „која доприносе војном и технолошком јачању Русије или развоју њеног одбрамбеног сектора".

Русија сматра санкције незаконитим.

Брифинг руског Министарства одбране:

- Руска ПВО за један дан оборила је 58 дронова Оружаних снага Украјине;

- Руске оружане снаге су побољшале положаје дуж линије фронта на краснолиманском правцу, одбиле два напада Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио до 260 војника;

- Руске оружане снаге су одбиле 7 напада Оружаних снага Украјине на купјанском правцу, украјинска војска је изгубила до 130 људи;

- Оружане снаге Украјине у једном дану изгубиле су више од 145 војника на јужнодоњецком правцу, уништено складиште артиљеријске муниције;

- Руске оружане снаге су заузеле повољније положаје на доњецком правцу, губици украјински снага - 290 војника, два оклопна возила и четири аутомобила;

- Руске оружане снаге су погодиле људство и опрему три непријатељске бригаде код Работина и Нестерјанке, Оружане снаге Украјине изгубиле су до 35 војника.

Оружане снаге Украјине испалиле 13 граната калибра 155 мм на Доњецк и Горловку

Оружане снаге Украјине испалиле су 13 граната калибра 155 мм на Доњецк и Горловку, преносе власти ДНР.

Сенат САД представио је приједлог закона који укључује финансирање Украјине, Израела и заштите границе са Мексиком. Очекује се да ће 60,06 милијарди долара бити издвојено за Кијев.

Руски амбасадор у Холандији: Не може бити говора о „нападу Русије на европске земље"

Руски амбасадор у Холандији и стални представник при ОЗХО Владимир Тарабрин рекао је Спутњику да не може бити говора о „нападу (Русије) на европске земље" ни у овом тренутку ни у будућност.

„Подсјећам да је предсједник Русије Владимир Путин отворено и недвосмислено изјавио: наша земља нема интереса да се бори са државама НАТО-а – нема територијалних несугласица, нема геополитичког или економског смисла", додао је Тарабрин.

"Њујорк тајмс": Украјинске оружане снаге нашле у ситуацији да су инфериорне у односу на руску војску по броју људи и наоружању

Амерички лист "Њујорк тајмс" пише да су се украјинске оружане снаге нашле у ситуацији да су инфериорне у односу на руску војску по броју људи и наоружању, па је украјинска страна предала иницијативу на бојном пољу Оружаним снагама Русије.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски сматра да је неопходна кадровска обнова цијелог административног апарата земље, а не само његове војне компоненте.

„Ресетовање и нови почетак су неопходни. И то се не тиче једног човјека, већ групе руководилаца и не само у војном сектору. Размишљам о тој смјени (Залужног), истина је", рекао је Зеленски у интервјуу за италијанску државну телевизију „РАИ 1", одговарајући на питање о могућој оставци главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

Према његовим ријечима, замјена „једног човјека не значи да сада можете да идете на пут".

„Ово питање се тиче читавог управљачког тима који води земљу", прецизирао је он.

Украјински предсједник је додао да се не сме одустати и дозволити да превлада малодушност.

Володимир Зеленски каже да размишља о смјени више званичника, не само у војсци. Турски шеф дипломатије најавио је да ће у Ердоган и Путин 12. фебруара у Анкари разговарати и о новом механизму извоза житарица преко Црног мора.

Г 7 разматра да замрзнуту руску имовину употреби за обнову Украјине.

Број жртава украјинских удара у којима је погођена пекара у Лисичанску у Луганској области, која је под контролом Москве, повећан је на 28, а међу њима је једно дијете, саопштиле су тамошње власти.

Украјинске ваздухопловне, ракетне и артиљеријске јединице напале су десетине положаја руских снага.

Кремљ саопштава да су у протеклој недјељи руске снаге 37 пута напале украјинске командне центре, војну аеродромску инфраструктуру, базе горива и притом уништиле западне лансере противваздушних ракета и другу опрему.

У јеку спекулација о смени начелника Оружаних снага Украјине, генерала Валерија Залужњег, Володимир Зеленски обишао је војну јединицу у Запорожју и уручио им је ордене за храброст.

Украјински предсједник рекао је за италијански јавни сервис РАИ да разматра смјену неколико високих званичника, и то не само у војсци, како би одредио ко ће водити земљу, преноси РТС.

Украјинска војно-обавештајна служба (ГУР) тврди да је пилот руског бомбардера "Ту-95" наводно упуцан у руском граду Енгељсу. У саопштењу се додаје да је мајор Олег Сергејевич Стегачов "директно умијешан у нападе на цивилне објекте у Украјини и убијање цивила" уз напомену да је ријеч о одмазди и да се "још провјерава да ли је преживио."

Шеф турске дипломатије Хакан Фидан најавио је да ће током посјете руског предсједника Владимира Путина 12. фебруара Анкари бити ријечи и о новом механизму за извоз украјинског жита преко Црног мора.

Група седам и Европска унија разматрају план о употреби више од 250 милијарди долара замрзнутих средства Централне банке Русије у иностранству за финансирање обнове Украјине, пренио је Блумберг њуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана