Руска ПВО активирана у Севастопољу, обустављен путнички поморски саобраћај

ГС/Агенције
Руска ПВО активирана у Севастопољу, обустављен путнички поморски саобраћај

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 577 дана. Руска противваздушна одбрана активирана је данас у Севастопољу, а према првим информацијама, дијелови ракете пали су у област Сухарне Балке, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев. Руске снаге напале су дроновима-самоубицама "шахид" током ноћи Дњепропетровску област, усљед чега је оштећен критични инфраструктурни објекат на Дњепру, објавио је на Телеграму начелник Дњепропетровске регионалне војне управе Сергеј Лисак.

Лавров: Украјински мировни план и оживљавање споразума о житу нису реални

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ни украјински мировни план, као ни најновији предлози Уједињених нација за оживљавање Црноморске иницијативе за извоз житарица нису реални.

Лавров је то рекао на конференцији за новинаре после недељу дана интензивне глобалне дипломатије на годишњем скупу светских лидера уседишту УН у Њујорку.

"То је потпуно неизводљиво", рекао је Лавров о мировном плану у 10 тачака који је промовисао Кијев.

Он је рекао да такав план није могуће спровести.

"То није реално и сви то разумеју, али у исто вријеме кажу да је то једини основ за преговоре", истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је рекао да ће сукоб бити ријешен на бојном пољу ако се Кијев и његови западни савезници буду држали тог става.

Лавров је навео да је Москва напустила Црноморску иницијативу за извоз житарица јер обећања дата Русији, укључујући и укидање санкција Руској банци и њено поновно повезивање са глобалним СВИФТ системом, нису испуњени.

Моравјецки: Желим да кажем Зеленском да никада више не вријеђа Пољаке као у УН

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјаво је да жели да каже председнику Украјине Володимиру Зеленском да никада више не вређа Пољаке као што је то учинио недавно током свог говора у Уједињеним нацијама.

"Пољаци то никада неће дозволити, а одбрана доброг пољског имена није само моја дужност и част, већ је најважнији задатак пољске владе", рекао је Моравјецки јуче на скупу у Свидњику, пренела је Газета виборча.

Он је истакао да ће се Пољска бранити у тренутном геополитичком контексту, да има своје разлоге и да зна како ови разлози треба да буду обликовани.

Зеленски је у обраћању у Уједињеним нацијама рекао да Кијев "вредно ради да се очувају копнени путеви за извоз жита" и да је "политичко позориште" око увоза житарица само помогло званичној Москви.

Тас: Ватикан и Москва настављају да сарађују у оквиру папине мировне мисије

Ватикан и Русија настављају да раде на хуманитарним питањима у оквиру мисије папиног изасланика кардинала Матеа Цупија, објавио је Тас, позивајући се на неименовани извор у Ватикану.

Према његовим речима, Москва показује "пуну спремност за сарадњу и неполитизован дијалог".

"Хуманитарна сарадња, посебно на листама за проверу украјинске деце која су завршила на територији Русије, између Свете столице и Русије се наставља", рекао је извор руске агенције.

У оквиру мировне мисије, кардинал Цупи је посетио Кијев, Москву, Вашингтон и Пекинг. 

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је недавно најавио да ће "изасланик Ватикана поново доћи" и да су руски званичници спремни да се састану са њим, док је заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко навео да Москва одржава радне контакте са Ватиканом. 

 

МО: Русија извела 12 напада на војну инфраструктуру

Русија је током протекле недјеље извела 12 напада на инфраструктуру која снабдијева украјинску војску, саопштило је данас руско Министарство одбране.

- Оружане снаге Русије су од 17. до 23. септембра извеле 12 колективних удара кориштењем копненог и ваздушног далекометног прецизног наоружања и дронова -  наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се наводи да су напади изведени на објекте који се баве поправком авијације и оклопних возила, рафинерије нафте, на складишта муниције, прецизног наоружања и страног оружја, обавјештајне центре и центре за обуку у домену саботаже, као и центре за смјештај страних плаћеника.

Удари су нанијели значајну штету мрежама снабдијевања украјинске војске, посебно у областима Херсона и Запорожја, наводи се у саопштењу.

Министарство наводи да су неке од украјинских крстарећих ракета и граната са осиромашеним уранијумом, које је испоручио Запад, уништене у низу удара, преноси "Раша тудеј".

Лула рекао зеленском да нема војног рјешења за сукоб у Украјини

Бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва рекао је украјинском колеги Владимиру Зеленском да је најбољи начин да се крене напријед у сукобу између Кијева и Москве заустављање борби и пристанак на мирно рјешење, рекао је дипломатски извор за Си-Ен-Ен Бразил.

Током њиховог састанка у УН, бразилски лидер је понудио помоћ у мировним напорима.

Двојица лидера састала су се иза затворених врата на маргинама засједања Генералне скупштине УН у Њујорку, наводи "Раша тудеј".

Лула је Зеленском јасно ставио до знања да вјерује да не може бити војног рјешења за сукоб између Русије и Украјине.

Он је истакао да је Бразил једини члан групе БРИКС-а, која такође укључује Кину, Русију, Индију и Јужноафричку Републику, која је гласала у УН за осуду руске војне операције, рекли су извори.

Према ријечима дипломата, Лула је истакао да Бразилија жели да учествује у напорима за постизање мира у Украјини.

Зеленски је одговорио да нема повјерења да ће услови било каквог мировног споразума који би могли бити постигнути са Москвом бити испуњени, рекли су извори. Украјински лидер је, такође, инсистирао на томе да се може посветити само рјешењу које би укључивало обнову територијалног интегритета Украјине.

Дипломате, које су присуствовале састанку, описали су га као "срдачан", али су рекли да су стране у суштини поновиле ставове које су јавно износиле посљедњих мјесеци.

Раније ове седмице, портпарол Кремља Дмитриј Песков поновио је да Русија жели да се ради на дипломатском рјешењу сукоба у Украјини, али да тренутно не види основе за почетак преговора.

                (ККијев: Резултат напада на штаб руске морнарице у Севастопољу десетине мртвих

Украјинске Снаге за специјалне операције (СОФ) тврде у саопштењу да је резултат напада на штаб руске Црноморске флоте у Севастопољу десетине мртвих и рањених, „укључујући и више руководство флоте“, преноси .

У саопштењу СОФ-а на Телеграму наведено је да је специјална операција под називом „Замка за крабу“, која је изведена у петак, била темпирана у тренутку када су се састајали високи официри руске морнарице и да је њен резултат десетине мртвих и рањених, „укључујући и више руководство флоте“.

-Храбар и мукотрпан рад Снага за специјалне операције омогућио је да „на време и прецизно“ гађају штаб Црноморске флоте, док се виши штаб руске морнарице састајао у привремено окупираном граду Севастопољу - наведено је у саопштењу.

Додаје се да ће “детаљи напада бити откривени чим то буде могуће”

Украјина до сада није дала никакве додатне информације или било какве доказе о конкретним жртвама међу припадницима руске Црноморске флоте, наводи CNN.

Кијев: Руске снаге лансирале 15 дронова, Украјина оборила 14

Руске руске снаге ноћас су лансирале 15 беспилотних летелица типа Шахед на циљеве на југоистоку Украјине, а украјинска ПВО је оборила њих 14, саопштено је данас из команде украјинског ратног ваздухопловства.

-Правац напада је био Запорожје и Дњепропетровска област - наведено је  у саопштењу, преноси агенција Униан.

Одеска област била је на мети руских пројектила Оникс.

Двије ракете су погодиле рекреациону зону, али није било велике штете ни жртава.

Руска ПВО активирана у Севастопољу, обустављен путнички поморски саобраћај

Руска противваздушна одбрана активирана је данас у Севастопољу, а према првим информацијама, дијелови ракете пали су у област Сухарне Балке, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев .

-Према прелиминарним информацијама, противваздушна одбрана је дејствовала у Севастопољу. Остаци ракете су пали на пристаниште у области Сухарна Балка. Све специјалне службе су изашле на лице мјеста. Молимо останите мирни - написао је Развожајев на Телеграму, преноси агенција РИА Новости.

У Севастополјском заливу обустављен је поморски путнички саобраћај, саопштила је Дирекција за развој градске саобраћајне инфраструктуре.

Министарство одбране Русије саопштило је јуче да је у украјинском ракетном удару на Севастопољ један војник погинуо и да је оштећена зграда у којој се налази сједиште руске Црноморске флоте.

Украјинска војска саопштила је да је у нападу на штаб руске Црноморске флоте у Севастопољу користила ракете "сторм шедоу" и "скалп" које су Кијеву испоручене из Велике Британије и Француске.

Кијев: Рускe снаге напале Одесу и Дњепропетровску област

Руске снаге напале су дроновима-самоубицама "шахид" током ноћи Дњепропетровску област, усљед чега је оштећен критични инфраструктурни објекат на Дњепру, објавио је на Телеграму начелник Дњепропетровске регионалне војне управе Сергеј Лисак.

- Браниоци са ВЦ Восток оборили су 12 непријатељских беспилотних летјелица на небу изнад Дњепропетровске области. У питању су били "шахиди"  - рекао је Лисак.

Одеска област била на удару руских пројектила “оникс". Две ракете су погодиле подручје за рекреацију, није било велике штете и жртава, рекла је на Телетону Наталија Гумењук из прес-центра украјинских снага.

Трудо: Канада обезбеђује додатних око 480 милиона долара војне помоћи Украјини

Канада ће дати додатних нешто више од 480 милиона америчких долара војне помоћи Украјини у наредне три године, рекао је премијер Џастин Трудо пред канадским парламентом, током посјете украјинског предсједника Володимира Зеленског.

Трудо је најавио да ће у оквиру те помоћи Канада Украјини испоручити више тенкова „леопард 2“, пренео је Ројтерс.             

Поред тога би током три године у Украјину било отпремљено 50 оклопних возила, укључујући возила за медицинску евакуацију, која ће израдити канадски радници у Онтарију.

Такође је најавио да ће влада послати тренажере за пилоте и одржавање авиона Ф-16, како би Украјинци могли максимално да користе дониране борбене авионе.

Отава ће, додао је Трудо, такође примијенити нове санкције против Русије.

Блумберг: САД траже појашњење од Пољске у вези са ставом према Украјини

Сједињене Америчке Државе траже појашњење од Пољске након што су званичници те земље најавили да би могла да буде обустављена војна помоћ Украјини, објавио је Блумберг позивајући се на америчког званичника који је желио да остане анониман.

Неименовани извор је рекао да је Пољска и даље посвећена подршци Украјини, али је навео да је прецизан став земље нејасан.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је раније ове недјеље да је Варшава обуставила испоруке оружја Кијеву.

Иако су обје стране касније позвале на ублажавање тензија, јавни спор довео је до изненадне сумње у јединство које је дефинисало однос сусједа, наводи агенција.

Међутим, неименовани амерички званичник каже да разлике међу савезницама још нису довеле до пукотина у јединству коалиције која је подржала Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана