Руска оперска дива тужила Мет оперу због отказивања њених наступа због рата у Украини

Танјуг
Руска оперска дива тужила Мет оперу због отказивања њених наступа због рата у Украини

ЊУЈОРК - Руска оперска пјевачица Ана Нетребко тужила је Метрополитен оперу у Њујорку, након што је та оперска кућа отказала све њене наступе послије почетка рата у Украјини.

Међународно познати сопран тужи оперу и њеног менаџера за одштету од 360.000 долара.

Нетребко (51) подржавала је раније руског предсједника Владимира Путина, али је осудила инвазију на Украјину након притиска Мета, објавио је BBC.

Опера је саопштила да нема основа за ту тужбу.

Нетребко је тужбу против Мета и његовог менаџера Питера Гелба поднијела у петак Окружном суду на Менхетну.

У тужби се Мет, између осталог, оптужује за клевету и кршење уговора и тражи се одштета за изгубљене наступе и хонораре за пробе. Мет је требало да исплати пјевачици и до 17.000 долара по наступу.

Она тврди да јој је Мет изазвао "озбиљан душевни бол", укључујући "депресију, понижење, срамоту, стрес и анксиозност".

Нетребко, која такође има аустријско држављанство, раније је изразила подршку Путину.

Она је 2014. године донирала новац позоришту у граду Доњецку у источној Украјини када је усликана како држи заставу проруских побуњеника.

Након што је Русија започела војну интервенију у Украјини, Нетребко је позвана да се изјасни против Путина и рата.

Пјевачица је на крају пристала на захтјеве да осуди сукоб, али није осудила руског предсједника и Мет је отказао све њене наступе мјесец дана након инвазије.

У тужби је Нетребко навела да је због својих критика рата изгубила уговоре са руским позоришним кућама, пренела је агенција АП.

Нетребко је раније ове године поднијела засебну тужбу преко синдиката који представља оперске извођаче, Америчког удружења музичких умјетника.

Арбитар у том спору пресудио је у фебруару да је Мет прекршио уговорни споразум када је отказао неке наступе и досудио јој одштету од више од 200.000 долара.

Од када не наступа за Мет, за који је пјевала 20 година, Нетребко је у јуну наступала на другим мјестима, укључујући Италију, а планирани су њени наступи у Буенос Ајресу, Берлину, Бечу, Милану и Паризу.

Требало је такође да наступи у Прагу у октобру, али је прошлог месеца заменик градоначелника позвао концертну дворану да откаже њен наступ.

Градоначелник Јиржи Поспишил је рекао да се састао са украјинским званичницима који су навели да је Нетребко на листи санкција Украјине.

Продуцент који је организовао догађај рекао је да је Нетребко осудила рат и да не разумије напоре да се откаже концерт који је готово распродат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана