Руска Федерална служба безбједности: Приведен лидер ћелије "Исламске државе"

Танјуг
Руска Федерална служба безбједности: Приведен лидер ћелије "Исламске државе"

МОСКВА- Руска Федерална служба безбједности /ФСБ/ забранила је активности једног од вођа "Исламске државе" који је планирао да изврши терористичке нападе у Московској области и сибирском граду Новосибирску, саопштило је одјељење ФСБ-а за град Москву и Московску област.

У саопштењу се наводи да се ради о држављанину Таџикистана идентификованом као Т.М. Назаров, рођеном 1989. године.

"Установљено је да је Назаров, као присталица `Исламске државе`, основао терористичку ћелију како би извршила субверзивне активности и терористичке нападе у Московској области и Новосибирску, детонирањек импровизованих експлозивних направа на јавним мјестима, укључујући објекте `Жељезница Русије`, истиче се у саопштењу.

ФСБ напомиње да је Назаров, поред регрутовања других Таџикистанаца, организовао и противзакониту производњу, набавку и складиштење експлозивних направа, ватреног оружја и муниције.

"Руска ФСБ је, заједно са страним партнерима, идентификовала Назарова и привела га у Сирији, након чега му је одређен притвор. Чланови његове терористичке ћелије ухапшени су и изведени пред лице правде, тако да су окончане њене активности. Истражним мјерама прикупљени су важни докази његове кривице", додаје се у саопштењу.

Војни суд Другог западног војног округа прогласио је Назарова кривим за тероризам по 21 тачком оптужнице и одредио му доживотни затвор и новчану казну од 18.400 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана