Руска Федерална служба безбједности: Напад у кафићу организовале специјалне службе Украјине

Срна
Foto: ABC News

МОСКВА- Терористички напад у кафићу у центру Санкт Петербурга, у којем је убијен руски војни извјештач Владлен Татарски, организовале су специјалне службе Украјине и њихови агенти, међу којима и појединци из редова руске опозиције, саопштила је данас руска Федерална служба безбједности /ФСБ/.

Експлозивна направа експлодирала је 2. априла у кафићу у Санкт Петербургу, убивши Татарског и ранивши више од 50 људи. Дарија Трепова је приведена због сумње да је умијешана у експлозију. Руски национални комитет за борбу против тероризма саопштио је да су украјинске специјалне службе и присталице Фондације за борбу против корупције /ФБК/ планирале терористички напад.

"Послије почетка специјалне војне операције, вође ФБК-а Леонид Волков и Иван Жданов су више пута изјављивали потребу за спровођењем субверзивних активностиу Русији како би се промијенио уставни поредак свим расположивим средствима. Као резултат тога, 2. априла, Дарија Трепова је извршила терористички напад", наводи се у саопштењу ФСБ-а.

Убиство је припремио припадник украјинске диверзантске групе, држављанин Украјине Јуриј Денисов, који је Треповој предао експлозивну направу, наводи се у саопштењу.

"По упутству украјинских специјалних служби, Денисов је стигао из Кијева преко територије Летоније у област Москве у фебруару 2023. године, гдје је прикупио информације о начину живота и мјестима која је посјећивао Татарски. Послије терористичког напада, Денисов је 3. априла одлетио из Русије преко Јерменије у Турску. Покренута је процедура за расписивање међународне потјернице за њим", саопштио је ФСБ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана