Руска Дума предложила стварање новог система финансијских институција у оквиру БРИКС-а

Танјуг
Руска Дума предложила стварање новог система финансијских институција у оквиру БРИКС-а

МОСКВА - Замјеник предсједника руске Државне думе Александар Бабаков предложио је данас стварање новог система финансијских институција у оквиру БРИКС-а, односно стварање инвестиционе и клириншке банке.

Бабаков је рекао да се о томе већ разговара са Министарством финансија Руске Федерације на техничком нивоу о организовању рада таквих инвестиционих и клириншких институција, пренијела је агенција РИА Новости.

 „Потребан нам је низ институција, односно обједињене инвестициона банка и клириншка банка, или као две институције које хармонично сарађују, раде према посебним правилима и значајно прилагођеним стандардима Банке Русије“, навео је Бабаков на сједници Думе о подршци скупштине економској сарадњи са земљама Африке у енергетском сектору.

Бабаков је оцијенио да ће стварање новог система финансијских институција омогућити земљама чланицама БРИКС-а да смање своју зависност од западних финансијских институција и повећају националну финансијску аутономију.

„Приликом креирања новог система финансијских институција, нови систем технички мора бити компатибилан са постојећом финансијском инфраструктуром земаља чланица. То укључује интеграцију са националним платним системима, банкама и другим финансијским институцијама“, навео је Бабаков.

Према његовим ријечима, уколико изградња новог система одмах почне, за две до три године

биће остварена много уравнотеженија спољнотрговинска размјена и већа заштита од притиска Запада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана