Руска црква: Извоз моштију на Запад - монструозан чин

ГС
Руска црква: Извоз моштију на Запад - монструозан чин

МОСКВА- Руска православна црква /РПЦ/ забринута је због информација да постоји могућност да украјинске власти извезу у Европу светиње и мошти из Кијевско-печерске лавре.

"У РПЦ су забринути због информација од Спољнообавјештајне службе о могућем извозу моштију и светиња из Кијевско-печерске лавре у Европу", рекао је за "Спутњик" извор из РПЦ.

Начелник Синодалног одјељења Московске патријаршије за односе са јавношћу и медијима Владимир Легојда изјавио је да су "информације о плановима да се свете ствари однесу из Кијевско-печерске лавре скандалозне, те да захтијевају хитну провјеру".

"Добра Лавре су власништво украјинског народа и свјетског православља генерално. Покушај да се она било куд извезу био би монструозан чин", написао је Легојда на "Телеграму".

Он је позвао да се вјерницима Украјинске православне цркве дозволи да се увјере да су светиње безбједне.

Шеф руске Спољнообавјештајне службе Сергеј Наришкин саопштио је да је између Кијева и Унеска постигнут договор да пошаљу хришћанске светиње, укључујући мошти светаца, из Кијевско-печерске лавре на Запад.

Према његовим ријечима, планирано је да се ове светиње пренесу у музеје Италије, Француске, Њемачке и Ватикана под изговором "спашавања од руских ракетних удара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана