Русија забранила улазак у земљу скоро 100 држављана САД, укључујући новинарима

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА - Русија је одлучила да забрани улазак у земљу за 92 америчка држављана, саопштило је руско Министарство спољних послова.

На списку санкционисаних налази се 14 запослених у "Волстрит џурналу", пет новинара "Њујорк тајмса" и четири из "Вашингтон поста".

Њима је улазак трајно забрањен као одговор на русофобични курс који води администрација Џозефа Бајдена са декларисаним циљем "наношења стратешког пораза Москви", што укључује санкције руским политичарима, представницима пословне заједнице, научницима и културним личностима, новинарима и медијским структурама.

Поред тога, неколицини америчких званичника надлежних за безбједност забрањен је улазак у Русију, укључујући начелника америчке Свемирске команде генерала Стивена Вајтинга, начелника Команде свемирских система генерал-потпуковника Филипа Гаранта и првог помоћника министра одбране за свемирску политику Џона Плумба.

"Подсјећамо актуелне америчке власти на неизбјежност кажњавања непријатељских акција, било да се ради о директном охрабривању украјинског предсједника Владимира Зеленског да изврши акте агресије и терористичке нападе или покушаје мијешања у унутрашње послове Русије", саопштило је Министарство.

У објави је наглашено да ће списак бити проширен на оне који су директно укључени у антируске активности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана