Русија: Уништено пет десантних чамаца украјинских снага

ГС/Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 632 дана. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Русија планира нови рат и да је ситуација на фронту у Украјини тежа од очекиване.Украјинска ПВО саопштила је да су током ноћи руске снаге напале неколико области Украјине са 10 дронова "шахед".

Око 20.000 Украјинаца илегално напустило земљу од почетка рата

Скоро 20.000 Украјинаца илегално је напустило земљу од почетка рата како би избјегли мобилизацију, пише Би-Би-Си.

Неки су препливали ријеке, други су прелазили границу под окриљем ноћи, наводи британски јавни сервис.

Још толико мушкараца је покушало да побјегне из државе, али их је у томе зауставила гранична полиција.

Њима сада пријети казна и до осам година затвора.

Откако је почела руска инвазија, Украјина је забранила мушкарцима да напусте земљу без оправданог разлога за изузеће из војне службе, међутим, како наводи британски јавни сервис, многи ипак покушавају да побјегну.

У Харкову се граде подземне школе

Суочени са сталном пријетњом од руских ваздушних удара, званичници у области Харков, на истоку Украјине, почели су да граде утврђене подземне школе које ће дјеци омогућити безбједан повратак на наставу док се сукоб са Москвом наставља.

Школе у региону који има око 2,5 милиона људи, само 32 километара од границе са Русијом, биле су принуђене на онлајн учење након руског напада у фебруару 2022. године, пренео је Ројтерс.

Две школе, од којих свака може да прими до 500 особа, тренутно су у изградњи и моћи ће да издрже директне нападе, изјавио је главни регионални архитекта Антон Коротковских.

"Ове структуре ће бити опремљене свим што је потребно за процес учења", рекао је он у интервјуу за британску агенцију.

До краја следеће године планира се изградња још извјесног броја школа, а како је навео Коротковских, 817 образовних објеката широм харковског региона је оштећено или уништено током руских напада.

Једна особа је погинула, а најмање четири су повријеђене током руског гранатирања јужне украјинске области Херсон, саопштио је локални гувернер Олександр Прокудин.

Украјинске власти су такође саопштиле да је цивилна инфраструктура у источном региону Харкова оштећена ракетама С-300, преноси Ројтерс.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да су снаге те земље преузеле иницијативу од Русије у Црном мору и приморале руску поморску флоту да се повуче у источном делу мора.

"Први пут у свијету, у Црном мору је почела да функционише флота поморских дронова – украјинска", написао је Зеленски у апликацији за размену порука Телеграм.

Нови проблеми за Кијев

Савјетник шефа кабинета украјинског предсједника Михаил Подољак пожалио се на рокове испорука оружја Украјини: умјесто неопходних 7-10 дана на логистику отпада 90-120 дана.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Руска војска је за протеклих седам дана успела да побољша своје положаје на јужнодоњецком правцу и истовремено одбије укупно два напада снага Кијева. У тим маневрима страдало је више од 745 украјинских војника, а снаге Кијева изгубиле су 48 јединица војне технике. Такође, у том правцу руска авијација извела је нападе на 102. и 107. бригаду територијалне одбране Украјине и уништила 12 оклопних возила, 15 аутомобила и 20 артиљерија, као и један систем „град".

- Руска војна групација „Југ" одбила је за протеклих седам дана на доњецком правцу 33 напада украјинске војске која је у тим офанзивним покушајима изгубила више од 1.810 војника. Такође, украјинска војска је у том правцу остала и без 15 борбених возила, 24 аутомобила и 22 артиљерије.

- На запорошком правцу руска војска одбила је за протеклих седам дана три напада Кијева, а украјинска војска изгубила је 425 војника, девет борбених возила, 14 аутомобила и седам артиљерија.

- На харковском правцу украјинска војска остала је без 460 војника, два тенка и 16 артиљерија, а уништен је и један украјински ракетни лансер „град".

- Руска војна групација „Вентар" одбила је 23 напада украјинске војске која је остала без 1.100 војника и 27 јединица војне технике. 

- Такође, уништена су и 14 војна аутомобила и пет артиљерија.

- Украјинска војска је током протекле седмице изгубила на купјанском правцу више од 570 војника. Укупно је за минулих седам дана одбијено 26 напада снага Кијева, а руска војска је захваљујући доброј одбрани успела да побољша своје положаје у том правцу. 

- Такође, руска авијација изводила је нападе на 30, 54, 57. и 67. механизовану бригаду украјинске војске у подручју Сињковка, Тимковка и Загорујковка у Харковској области, а поред људства, снаге Кијева изгубиле су и 10 борбених возила, 11 аутомобила и 13 артиљерија.

- Руске снаге су минуле седмице извеле 24 напада ракетама и дроновима на украјинске војне циљеве и положаје украјинских милитаристичких организација „Азов" и „Десни сектор" (ове организације су забрањене у Русији). Такође, гађани су објекти гдје украјинска војска складишти оружје и војну технику, војне аеродроме и центре за обуку војних инжењера и снајпериста.

- Руске ПВО снаге протекле седмице обориле су три украјинска ловца МиГ-29, 198 беспилотних летјелица и 22 пројектила лансираних из америчког система „хајмарс". Такође, уништена је и радиолокациона станица за систем С-300.

Финска шаље Украјини 20. пакет војне помоћи

Финска шаље Украјини 20. пакет војне помоћи у вредности од око 100 милиона евра, саопштило је финско Министарство одбране.

„У борби за одбрану Украјине стављени су на коцку безбједносни изгледи Европе и Финске у текућој деценији. Заједно са нашим савезницима остајемо непоколебљиви у тежњи да подржимо Украјинце", рекао је министар одбране Финске Анти Хаканен.

Укупна вриједност свих 20 пакета помоћи износи око 1,5 милијарду евра.

Уништено пет десантних чамаца украјинских снага

Јединице руске групе „Дњепар" на херсонском правцу уништиле су пет десантних чамаца Оружаних снага Украјине заједно са 27 војника приликом покушаја да пређу реку Дњепар, саопштио је обавјештен извор.

Поред тога, у подручју Кринка у Херсонској области ликвидирана су 32 украјинска војника, док је код села Токаревка на десној обали Дњепра уништен украјински минобацач калибра 120 милиметара, заједно са посадом.

Зеленски: Русија припрема дестабилизацију и државни удар у Украјини

Украјински предсједник Володимир Зеленски тврди да Русија покушава да дестабилизује ситуацију у Украјини изазивањем “хаоса” унутар земље.

Он је у изјави за Блумберг изразио забринутост за унутрашњу стабилност и безбједност Украјине, у околностима текућег сукоба са Русијом.

Према његовим ријечима, Русија припрема операцију под називом “Мајдан-3”, са циљем да изазове државни удар у Украјини.

-Наша обавјештајна служба има такве информације, које су такође стигле и од наших партнера - рекао је Зеленски, преноси Униан. Термин „Мајдан”, по централном тргу у Кијеву, односи се на низ протеста који су се десили у Украјини 2013-2014. године и који су довели до промјене власти и свргавања проруског бившег предсједника Виктора Јануковича.

Руски ПВО уништио два “нептуна” изнад црног мора

Руски системи противваздушне одбране уништили су данас двије украјинске ракете “нептун” изнад Црног мора, саопштило је руско Министарство одбране.

-Данас око 10.40 по московском времену осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад користећи двије противбродске ракете жнептунж против циљева на територији Русије - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је руски ПВО открио и уништио украјинске ракете изнад Црног мора, код обале Кримског полуострва.

Кијев: Украјинска војска учврстила мостобране на лијевој обали Дњепра

Украјинска војска саопштила је данас да је извела “серију успјешних операција” на источној обали реке Дњепар, у Херсонској области коју контролишу руске снаге, и тамо успоставила неколико мостобрана.

У саопштењу војске на „Фејсбуку“ наведено је да настављају да спроводе операције на лијевој обали ријеке Дњепар у Херсонској области.

-Као резултат унапријед планираних мјера за одбијање оружане агресије великих размјера Руске Федерације, украјинске одбрамбене снаге су извеле низ успјешних акција на лијевој обали ријеке Дњепар у правцу Херсона. Захваљујући храбрости и професионализму украјинских маринаца, у сарадњи са другим јединицама Одбрамбених снага, успјели су да се учврсте на неколико мостобрана - истакнуто је у саопштењу, преноси Униан.

Према наводима украјинске војске, током тих акција руске снаге претрпјеле су велике губитке у људству и техници.

Кијев: Напад дроновима на више региона Украјине, ракетни удари у Доњецку

Украјинска ПВО саопштила је да су током ноћи руске снаге напале неколико области Украјине са 10 дронова "шахед".

Истичу да су у одбијању напада из ваздуха учествовали ловачки авиони, противваздушне ракетне јединице и покретне ватрене групе.

-Као резултат борбених дејстава, девет непријатељских беспилотних летјелица је уништено у областима Николајев, Одеса, Житомир и Хмељницки - наводи се у поруци ПВО.

Руске снаге су током ноћи лансирале и неколико противваздушних вођених ракета С-300 у правцу Доњецка.

САД ће обезбиједити Украјини до 500 милиона долара за јачање енергетског система

Сједињене Америчке Државе ће наставити да јачају стабилност украјинског енергетског система, који је под претњом руских удара и планирају да за то издвоје још 500 милиона долара, саопштио је помоћник америчког државног секретара за енергетске ресурсе Џефри Пајет на брифингу за новинаре.

- САД су Украјини већ додијелиле више од 520 милиона долара помоћи за енергетски сектор. Знамо да је још 500 милиона долара на путу - рекао је представник америчке администрације, преноси Укринформ.

Он је појаснио да су та средства углавном усмјерена на задовољавање хитних потреба, укључујући снабдијевање новим трансформаторима и капацитетима за рестаурацију енергетске инфраструктуре коју су уништиле руске снаге.

-Руски предсједник Владимир Путин је покушао да зимску хладноћу претвори у оружје и да искористи зиму као оруђе за сламање воље украјинског народа. Сигуран сам да неће успјети - нагласио је представник Стејт департмента.

Према његовим ријечима, САД раде са украјинском владом на изградњи децентрализованог енергетског система, потпуно интегрисаног са Европом, који је, како је навео еколошки и много одрживији.

Украјински премијер Денис Шмихал је прошлог мјесеца потврдио да су САД издвојиле 522 милиона долара за обнову и заштиту украјинске енергетске индустрије, подсјећа кијевска агенција.

Столтенберг: Русија планира нови рат

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Русија планира нови рат и да је ситуација на фронту у Украјини тежа од очекиване.

- Морамо схватити да је ситуација на бојном пољу сложена. Русија не планира мир, већ нови рат -рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре након састанка са летонским предсједником Едгарсом Ринкевичсом у Бриселу.

Столтенберг је навео да је Русија покушала да покрене офанзивне операције око украјинских градова попут Авдијевке и признао да је „чињеница да је ситуација на бојном пољу сложенија“ него што је Алијанса очекивала.

- То није аргумент против подршке, то је аргумент у прилог веће подршке Украјини, јер, опет, не можемо дозволити да побиєеди руски предсједник Владимир Путин - поручио је Столтенберг.

Како подсјећа украјинска Страна, генерални секретар НАТО-а недавно је изјавио да би рат у Украјини могао да се одужи јер је руска војска чврсто укоријењена.

Истовремено, додао је он, НАТО је „знао да је Русија мјесецима припремала одбрамбене линије“, али су Украјинци „били у стању да постигну успјех и ослободе више територија“.

Гардијан је пренио, позивајући се на изјаве западних званичника, да ниједна страна у сукобу није способна да изведе одлучујућу операцију на копну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана