Русија: Уништена украјинска формација која је упала у Белгородску област

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини ушао је 454. дан. Губернатор руске Белгородске области Вјачеслав Гладков изјавио је да су украјински дронови ноћас напали регионалне центре Грајворон и Борисовка.

Русија: Уништена украјинска формација која је упала у Белгородску област

Руско министарство одбране саопштило је данас да су уништене "украјинске националистичке формације" које су упале на територију Белгородске области, као и да је том приликом убијено више од 70 терориста.

"Кијевски режим је, пошто је претрпио пораз у Артјомовску (Бахмут), наставио да спроводи терористичке акције против цивилног становништва. Дана 22. маја, након интензивног артиљеријског гранатирања међународног прелаза 'Козинка', као и низа других цивилних објеката Грајворонског округа Белгородске области, јединица украјинске националистичке формације упала је на територију Русије", саопштило је министарство, преносе РИА Новости.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков је додао да су уништена четири борбена оклопна возила и пет камионета.

Он је истакао да су током противтерористичке операције, украјинске формације блокиране и уништене.

Такође је додао да су остаци тих формација потиснути на територију Украјине, где је на њих настављена пуцњава све док нису потпуно ликвидирани.

Гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков раније је саопштио да су хоспитализована два становника који су рањени у украјинском нападу.

Навео је да се брачни пар који је превезен у градску болницу број 2 налази на одељењу интензивне неге, пренео је ТАСС.

Званична Москва је претходно саопштила да је украјинска диверзантско-извиђачка група у понедељак ушла на територију Грајворонског округа Белгородске области, те да је у нападу повријеђено осам цивила, али да није било погинулих.

Столтенберг: Обука пилота на авионима Ф-16 само је један од предуслова који отварају могућност испорука ових авиона Украјини

Обука пилота на авионима Ф-16 само је један од предуслова који отварају могућност испорука ових авиона Украјини, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг по доласку на састанак министара одбране ЕУ.

„Прошле недеље смо чули од Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и низа других земаља да ће почети да обучавају украјинске пилоте да користе савремене авионе НАТО-а. Мислим да је добра идеја да почнемо са обуком пилота, јер је то један од предуслова за доношење одлуке о испорукама авиона у будућности", рекао је Столтенберг.

Он није прецизирао који су други предуслови.

Столтенберг је такође избјегао да одговори на питање новинара да ли ће то што НАТО није спреман да пошаље војнике у Украјину довести до тога да проукрајинске снаге неће остварити успјех на копну.

„Ми сада демонстрирамо да смо спремни да пружимо подршку Украјини и видимо да је ова подршка већ имала одлучујући значај. Наравно, они (Украјина) треба да раде више, али они за то и имају могућности", изјавио је он на питање новинара.

Столтенберг је, још једном подсетио да савезници шаљу Кијеву најнапредније савремено наоружање.

Претходно је премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио да Украјина не може да победи на фронту без директног учешћа снага НАТО-а и зато умјесто ескалације сукоба треба прећи на његово мирно решавање.

Француска је спремна да закључи са Кијевом споразум којим би Украјини пружила гаранције безбедности заједно са партнерима у НАТО, кажу у Ки Џорсеју.

То би, како кажу, омогућило Кијеву да се заштити у дугорочној перспективи и спречи потенцијалну агресију у будућности.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије су у правцу Купјанска ликвидирале више од 110 непријатељских војника и уништиле два оклопна возила;
Руске снаге су на подручју Јужног Доњецка и Запорожја ликвидирале више од 150 украјинских војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су два складишта муниције украјинских снага на подручју насеља Верхњекаменско и Ступочки у ДНР;

- Украјинска војска је у правцу Красног Лимана изгубила више од 65 војника;

Оружане снаге Русије уништиле су командни пункт 24. механизоване бригаде украјинске војске у региону Торецка;
Оружане снаге Русије су током претходног дана у правцу Доњецка ликвидирале готово 375 непријатељских војника;

- Руска ПВО је у току протекла 24 часа пресрела 13 пројектила „хајмарс" и „ураган" и оборила 11 украјинских дронова,
У правцу Херсона Кијев је изгубио више од 20 припадника и хаубицу „мста-Б".

Гагин: У Артјомовску остају групе украјинских војника које су заборавили

Савјетник вршиоца дужности лидера ДНР Јан Гагин изјавио је за ТВ „Русија 1" да у Артјомовску остају групе украјинских војника које су заборавили и оставили при повлачењу, а руске снаге их откривају током чишћења територије.

„Што се тиче тога да у Артјомовску има украјинских војника, није ријеч о системским јединицама. Ма колико говорили да још увек покушавају да контролишу Артјомовск, то није тачно. То је лаж. Ради се, прије свега, о оним војницима или групама војника које су једноставно заборавили и оставили приликом повлачења. Да, има таквих, проналазимо их. Такозвано чишћење је се свакодневно одвија", рекао је Гагин.

 

Танер: Аустрија не испоручује оружје Кијеву

Аустрија не испоручује оружје Кијеву и не учествује у обуци украјинских војника, изјавила је аустријска министарка одбране Клаудија Танер по доласку на састанак министара одбране ЕУ.

У гранатирању Белгородске области Русије рањено 12 особа

У гранатирању Белгородске области Русије рањено је 12 особа, саопштио је на свом Телеграму губернатор области Вјачеслав Гладков.

„Стамбени објекти и цивили гађани су ракетним системима, експлозивне направе бацане су из квадрокоптера. У нападу је повријеђено 12 цивила, штета је забиљежена на 29 приватних стамбених кућа и три аутомобила", написао је Гладков.

Он је подсјетио да су у понедјељак ујутру украјинске снаге отвориле минобацачку и артиљеријску ватру на Грајворонски градски округ.

Под ватром су се нашли град Грајворон и околна села Головчино, Антоновка, Козинка, Сподарјушено, Гора Подол, Глотово, Замостје, Безимено, Заречје, Мокра Орловка и Новостројевка.

Он је додао да је 14 насеља остало без струје.

 

Песков: Испорука западног наоружања Кијеву неће суштински промијенити ситуацију

Испорука западног наоружања Кијеву, укључујући авионе Ф-16, неће суштински промијенити ситуацију, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Раније је лист „Политико", позивајући се на савјетника украјинског министра одбране Јурија Сака, објавио да Холандија може да постане прва земља која ће Кијеву испоручити ловце Ф-16

Украјински предсjедник Владимир Зеленски саопштио је да посјетио положаје украјинских снага на дијелу фронта око Угљедара.

Буданов: Kонтраофанзива почиње ускоро

Шеф војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов изјавио је у интервјуу јапанском телевизијском каналу „НХК" да ће контраофанзива почети ускоро, за њу су већ направљене минималне залихе наоружања.

„За успјешан наставак операције биће неопходно набавити много оружја и муниције", додао је Буданов.

Он је рекао да сматра да ће руска страна вјероватно пружати отпор и да ће тешке борбе бити дуготрајне.

Шпанска влада не може помоћи Украјини ни са предајом ловаца Ф-16

Шпанска влада не може помоћи Украјини ни са предајом ловаца Ф-16, ни са обуком украјинских пилота на овим борбеним авионима, изјавила је министарка одбране ове земље Маргарита Роблес по доласку на састанак са европским колегама у Бриселу.

„Шпанија има (ловце) Ф-18 и ‘јурофајтер’. Сваки (тип) борбених авиона има своју динамику обуке. Не можемо да допринесемо овој обуци на Ф-16", објаснила је министарка и додала да ће видјети „како ће се развијати тема ловаца".

Према њеним ријечима, Мадрид нема „ни могућност за испоруке, ни за обучавање" на Ф-16.

Старовојт: Оружане снаге Украјине гађале село Гордејевку

Губернатор Курске области Русије Роман Старовојт саопштио је да су јутрос Оружане снаге Украјине гађале село Гордејевку у Корењевском округу. Према његовим речима, нико није повријеђен у нападу, али су оштећене електричне мреже.

Због гранатирања села Гордејевка, Викторовка и Троицко су без струје, написао је Старовојт на свом Телеграму.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ залаже се за повећање специјалног фонда ЕУ за компензацију војних испорука Украјини, јер су, према његовим ријечима, захтјеви за компензацију за већ извршене испоруке достигле 10 милијарди евра.

„Земље-чланице су нам доставиле рачуне на десет милијарди, што је много више од очекиваног", рекао је Борељ новинарима у Бриселу уочи састанка министара одбране.

Ванбуџетски Европски фонд за мир Европска унија је формирала у марту 2021. како би повећала способност спречавања сукоба и јачала међународну безбедност. 

Рачунало се да ће се фонд кретати у оквиру око 5,7 милијарди евра за период 2021-2027. године. Међутим, већина средстава из овог фонда већ је издвојена за делимичну компензацију средстава које су државе-чланице ЕУ утрошиле за пружање војне помоћи Украјини. 

Раније је Борељ предложио да се из средстава фонда издвоји додатних милијарду евра за финансирање испоруке муниције Украјини.

Гладков: Напад украјинских беспилотних летелица на Белгородску област

Губернатор руске Белгородске области Вјачеслав Гладков изјавио је да су украјински дронови ноћас напали регионалне центре Грајворон и Борисовка.

-У Грајворону су двије приватне куће нападнуте дроновима - написао је Гладков на Телеграму и навео да су се куће запалиле усљед експлозивних направа које су носиле беспилотне летјелице, али да није било жртава, преноси Интерфакс.

-У Борисовском округу експлозивна направа бачена је са беспилотне летјелице на управну зграду - навео је Гладков.

Он је раније извјестио о још једном нападу на Борисовку, наводећи да је из квадрокоптера бачена експлозивна направа која је пробила кров једне управне зграде, али да није избио пожар.

Од јуче је у Белгородској области на снази режим противтерористичке организације због, како је Москва саопштила, упада украјинске диверзантеске групе у ту област.

Гладков је јутрос на Телеграму написао да су снаге противваздушен одбране обориле беспилотне летјелице изнад Белгорода и Белгородске области и да, према прелиминарним подацима, нема жртава.

Гладков је изјавио и с да у Грајворонском округу, у који је ушла украјинска диверзантско-извиђачка група, Министарство одбране наставља да “чисти” територију заједно са агенцијама за спровођење закона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана