Русија: Украјина касетном муницијом гађала село у Брјанској области

ГС/Агенције
Русија: Украјина касетном муницијом гађала село у Брјанској области

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини траје 586 дана. Украјина наставља контраофанзиву у Запорожју и код Бахмута. Кијев је данас касетном муницијом гађао руско село у близини украјинске границе, оштетивши неколико кућа, саопштио је губернатор Брјанске области Александар Богомаз.

Британски лист "Телеграф" : Лондон нема више оружја за слање Кијеву

Велика Британија нема више оружја за слање Украјини и треба да охрабри друге земље да појачају своје напоре у том пољу, јавио је британски лист "Телеграф" позивајући се на неименованог високорангираног војног званичника.
"Дали смо све што смо могли да приуштимо. Наставићемо да тражимо опрему за Украјину, али њима су сада потребна средства за противвадзушну одбрану и артиљеријска муниција, а ми тога више немамо", навео је извор.

Извор је подсјетио да Британија није једина земља која подржава Украјину и да стога други савезници треба да издвоје више новца и муниције како би подијелили терет.

Према ријечима извора, Британија не може више да шаље тенкове "челенџер два" Украјини, јер су они британској војсци потребни за надограђивање у модел "челенџер три".

"Сваки тенк који дамо је један мање који имамо", додао је извор.

Азаров: Запад се спрема за обустављање пружања помоћи Кијеву

Западне земље припремају терен за обустављање слања било какве помоћи Кијеву због свеприсутне корупције у властима Украјине, навео је бивши украјински премијер Николај Азаров.

Он је у објави на "Телеграму" написао да су западни медији направили заокрет од 180 степени и да више "не окрећу главу од срамоте украјинских власти", укључујући очигледну корупцију.

"Сви ти процеси дјелују као обликовање јавног мишљења у смјеру прихватања потребе да се престане пружати помоћ Украјини због свеприсутне корупције и одсуства демократских темеља", истакао је Азаров.

Азаров је нагласио да кабинет предсједника Украјине Владимира Зеленског, у исто вријеме, наставља да вјерује да Запад није примијетио било какве унутрашње проблеме у држави, пренио је ТАСС.

Према изјавама стручњака и објавама у украјинским медијима, поступци украјинских власти су прерушени у "борбу против корупције", али се, заправо, ради само о поступцима "показивања" који служе као димна завјеса за подјелу сфера утицаја и токова новца, док сама корупција наставља да цвјета у готово свим областима.

Амерички лист "Политико" објавио је јуче да је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена озбиљно забринута нивоом корупције у Украјини и да би то могло да наведе западне земље да одбију даље пружање помоћи Украјини.

Украјина: Уништено 29 руских дронова и једна крстарећа ракета

Украјина је уништила 29 од 31 руског дрона и једну крстарећу ракету, од којих је већина циљала регионе Николајева и Дњепропетровска, саопштила је данас украјинска војска.

Напади су током ноћи у таласима  трајали више од три сата, наводи јужна команда украјинских снага, преноси Ројтерс.

Дијелови погођених летјелица који су падали у граду Дњепру на југоистоку земље изазвали су пожар у приватној фирми који је брзо угашен, саопштио је гувернер Дњепропетровске области Сергеј Лисак.

Оштећење производних објеката у индустријском предузећу у Павлограду довело је до пожара који је такође угашен, додао је Лисак у објави на Телеграму.

Изнад јужног региона Николајева уништено је 16 дронова, саопштио је гувернер Виталиј Ким.

Харков због рата гради прву подземну школу

Украјински град Харков изградиће прву потпуно подземну школу, с циљем заштите ученика од учесталих руских ракетних напада, објавио је градоначелник Ихор Терехов.

-Такво склониште омогућиће хиљадама дјеце у Харкову да наставе безбедно образовање „лицем у лице” чак и током ракетних пријетњи - објавио је Терехов на Телеграму, преноси Ројтерс.

Нова школа, додао је, прва таква грађевина у земљи испуниће „најмодерније регулаторне захтјеве у погледу заштитних структура”.

Трехов није невао детаље о томе колико ће школа бити велика и када ће бити отворена.

Док су многе школе у регионима на првој линији током сукоба биле присиљене да наставу одржавају путем интернета, Харков, други по величини град у Украјини, је уочи почетка школске године 1. септембра организовао око 60 засебних учионица на станицама подземне жељезнице, стварајући тако простор за учење за више од хиљаду дјеце, пише Ројтерс.

Харков је прије фебруара 2022. и почетка рата у Украјини имао више од 1,4 милиона становника.

Борел: ЕУ би ове године могла одобрити пет милијарди евра војне помоћи Украјини

-Европска унија наставља да пружа Украјини војну помоћ, укључујући оружје, муницију и војну опрему, као и обуку за војно особље и могла би да ове године одобри првих пет милијарди евра у оквиру Европског мировног фонда за сљедећу годину - изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику у безбједност Јозеп Борел.

Додао је да је предложио нови билатерални вишегодишњи пакет у оквиру Европског мировног фонда (ЕПФ), до пет милијарди евра за наредну годину.

-Надам се да ћемо моћи да постигнемо договор прије краја године, када државе чланице морају да се договоре око ревизије вишегодишњег финансијског оквира - рекао је Борел у понедјељак на конференцији за новинаре у Кијеву, након састанка Савјета ЕУ за спољне послове, преноси Укринформ.

Он је напоменуо да су разговори одржани у Кијеву уз учешће европских министара помогли у бољем разумијевању безбједносне димензије ситуације у вези са Украјином, што је, како је навео, била централна тема са украјинским предсједником Володимиром Зеленским и министром спољних послова Дмитром Кулебом.

– Разговарали смо о безбкедносним обавезама које желимо да пружимо Украјини, показујући нашу одлучност да дугорочно стојимо уз Украјину, да одвратимо акте агресије и одупремо се напорима Русије за дестабилизацију - поручио је Борел.

Он је додао да се наставља обука украјинских војника и да је циљ да се у наредним мјесецима обучи 40.000 војника, што укључује и специјализовану обуку за пилоте борбених авиона.

Русија: Украјина касетном муницијом гађала Климово

Кијев је данас касетном муницијом гађао руско село у близини украјинске границе, оштетивши неколико кућа, саопштио је губернатор Брјанске области Александар Богомаз.

-Према првим информацијама, у гранатирању села Климово није било жртава - написао је Богомаз на Телеграму, преноси агенција РИА Новости.

Додао је да је оштећено више стамбених и помоћних објеката.

Ројтерс наводи да није био у могућности да независно провјери изјаву руског званичника, коју је овај дао без пружања визуелних доказа.

Из Украјине није било коментара.

Украјина је добила касетну муницију од САД, али се обавезала да ће је користити само против непријатељских војника.

Руски званичници у Брјанску и другим регионима који се граниче са Украјином више пута су оптуживали Кијев за неселективно гранатирање.

Климовски округ је један од шест пограничних округа Брјанске области, граничи се са Черниговском регијом Украјине и редовно је изложен гранатирању, наводи агенција РИА Новости.

ЕУ одмрзава новац за Мађарску ако подржи финансијску помоћ Украјини

Европска комисија се припрема да Мађарској ослободи милијарде евра из фондова ЕУ који су тренутно замрзнути због забринутости за владавину права ако Мађарска заузврат пружи подршку за повећање ЕУ буџета и значајну финансијску помоћ Украјини, преноси Фајнаншел тајмс (ФТ).

Како се оцјењује, ослобађање средстава, која су била замрзнута од прошлог децембра, представљало би побједу за премијера Виктора Орбана који је саопштио да неће пристати на било какво повећање буџета ЕУ док се Мађарској не врати приступ том буџету.

Европска комисија намјерава да одмрзне око 13 милијарди евра средстава за Мађарску прије краја новембра, рекли су за ФТ тројица званичника упозната са тим питањем, а двојица од њих су изјавили да је исплата дјелимично заснована на жељи да се обезбиједи Орбанова подршка за повећање буџета.

Прошлог децембра ЕУ је замрзнула 22 милијарде евра кохезионих фондова додијељених Мађарској након што је оптужила Будимпешту да не поштује владавину закона и људских права. Кохезиони фондови су осмишљени да помогну мање развијеним чланицама блока од 27 земаља да уклоне инвестициони јаз и побољшају своју инфраструктуру.

Мађарска је у мају спровела реформу правосуђа као одговор на захтјеве Брисела, што је омогућило комисији да одмрзне 13 милијарди евра, више од половине замрзнутих средстава намијењених Мађарској, потврдил су европски званичници захтијевајући анонимност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана