Русија тражи од САД да саопшти планове о распоређивању нуклеарног оружја

GS
Foto: AA

Русија је на данашњој сједници Савјета безбједности Уједињених нација (СБ УН) затражила од САД да директно одговоре о својим плановима за распоређивање нуклеарног оружја у неким азијским земљама, односно азијско-пацифичком региону.

Замјеница сталног представника Русије при УН Ана Евстигњејева рекла је на састанку СБ УН да је Русија и даље забринута због "супротстављених сигнала америчких савезника" у сјевероисточној Азији, Токију и Сеулу о такозваном повећаном ангажману са САД на нуклеарном плану, пренијела је агенција РИА Новости.

"Захтијевамо да америчка делегација директно одговори на питање о својим намјерама у вези са могућим распоређивањем свог нуклеарног наоружања на територији савезника Вашингтона и помоћи у њиховом развоју", навела је Евстигњејева, преноси Тан‌југ.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је прошле нед‌јеље да САД можда планирају да максимално заоштре ситуацију у азијском региону, коментаришући војно-политичку активност Вашингтона у Азији, укључујући и распоређивање нуклеарног оружја.

Лавров је оцијенио да би САД могле да затраже од Филипина и других азијских земаља да обезбиједе територију за размјештање ракета средњег и краћег домета.

Замјеник портпарола Стејт департмента Ведант Пател претходно је рекао да САД "не сматрају потребним" да врате нуклеарно оружје у Индо-пацифички регион и да не планирају да га размјесте на Корејском полуострву.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је, средином априла у вези са вјежбама Салакниб 24 које су се одржавале на Филипинима, да Вашингтон намјерно изазива ескалацију ситуације у азијско-пацифичком региону, као и да би размјештање ракета средњег домета угрозило међународну безбједност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана