Русија тражи међународну истрагу о обарању „Иљушина“

Срна
Русија тражи међународну истрагу о обарању „Иљушина“

МОСКВА - Москва захтијева међународну истрагу о нападу кијевског режима на руски авион "Ил-76" који је превозио украјинске заробљенике на размјену, рекао је замјеник руског министра спољних послова Михаил Галузин.

"Нико нема сумње да је напад на `Ил-76` извео режим украјинског предсједника Владимира Зеленског. Кијев је знао да авион превози украјинске војнике ради размјене, рекао је Галузин у интервјуу за ТАСС.

Он је навео да Русија инсистира на спровођењу међународне истраге како би стручњаци могли да процијене доказе да је летјелица оборена ракетним системом земља-ваздух америчке производње `Патриот` са територије коју контролише актуелни режим у Кијеву.

Украјинске оружане снаге су 24. јануара обориле руски војни транспортни авион "иљушин" "Ил-76" изнад граничног региона Белгорода, а у коме су били украјински ратни заробљеници који су вођени на размјену.

У авиону су биле укупно 74 особе, укључујући 65 украјинских заробљеника.

Министарство одбране Русије саопштило је да тај напад представља терористички акт, истичући да је Кијев био упознат са цијелом ситуацијом и да је знао за размјену која је требало да се обави на контролном пункту Колотиловка.

У саопштењу се наводи да је Кијев намјерно гађао руски авион како би оптужио Москву за убијање украјинских војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана