Русија тражи хитно ослобађање старешине Кијево-печерске лавре

Tanjug
Foto: АП/Танјуг

МОСКВА- Русија је затражила хитно ослобађање митрополита Павла, старешине Кијево-печерске лавре и пружање медицинске помоћи, изјавио је данас специјални представник руског министра спољних послова за сарадњу у области обезбеђења права на слободу вјероисповести Генадиј Аскаљдович.

 „Дубоко смо забринути за судбину владике Павла, који је, као што знате, у кућном притвору и у електронским оковима. За људе добре воље, његов лик добија лик мученика за православну веру. Врхунац цинизма су речи Володимира Зеленског, који је рекао да је Украјина територија са највећом верском слободом“, истакао је Аскаљдович.

    Према његовој оцјени, режим у Кијеву упорно настоји да нанесе одлучујући пораз православној вјери у Украјини.

    Аскаљдович је истакао да је Русија огорчена грубим чином самовоље против канонске Украјинске православне цркве и забринута за судбину монаха и свештеника Кијево-печерске лавре, којима, како је наведено, "прете физичке и моралне репресалије".

    Сукоб око Кијево-печерске лавре ескалирао је након што је Министарство културе Украјине раскинуло уговор о закупу и захтевало да монаси напусте манастир до 29. марта. Њима је саопштено да могу да остану ако пређу у неканонску Православну цркву Украјине.

    Старешина Лавре, митрополит Павле изјавио је да је немогуће једнострано раскинути уговор и да је за то потребна судска одлука. 

    Окружни суд у Кијеву је 1. априла митрополиту Павлу одредио кућни притвор од 60 дана и забранио му комуникацију са вјерницима. 

    Оптужен је за сарадњу са Русијом и изазивање међуверске мржње, али он негира те оптужбе и истиче да је одлука суда политичка. 

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана