Русија тестира борбену спремност јединице са балистичким ракетама “Јарс”

Танјуг
Русија тестира борбену спремност јединице са балистичким ракетама “Јарс”

МОСКВА- Русија тестира борбену спремност јединице опремљене “Јарс” балистичким ракетама у Тверској области сјеверозападно од Москве, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Како је наведено, у оквиру вјежбе ће се разрађивати задаци повлачења мобилних копнених ракетних система “Јарс” на теренске положаје, преноси Интерфакс.

Јединица ће вјежбати премјештање “Јарс” ракета на терену на удаљености до 100 километара, користећи камуфлажу и заштиту од ваздушних напада и саботажних група, навео је Интерфакс, позивајући се на Министарство одбране.

Изводиће се, како се додаје, и интензивна маневарска дејстава на борбеним патролним правцима, као и рјешавање ситуације супротстављања разним средствима ваздушног напада и диверзантско-извиђачких група.

Министарство одбране је навело да је „међу главним циљевима вјежбе процјена стања и ефикасности командовања, као и борбено дежурство на командним мјестима и контролним пунктовима формације и појединих јединица Ракетних стратешких снага.

“Јарс” ракете, које могу да буду постављене у силосе или на мобилне лансере, имају домет до 11.000 километара и могу да лансирају више нуклеарних бојевих глава.

Русија је љетос спровела два круга вјежби са “Јарс” јединицама, а такође је одржала три сета вјежби ове године како би тестирала припреме за лансирање тактичких нуклеарних ракета, које имају краћи домет и мању снагу од интерконтиненталних стратешких ракета, подсјећа Ројтерс.

Русија је ове године спровела низ нуклеарних вјежби које, према безбједносним аналитичарима, служе као сигнал Западу да не интервенише у рату у Украјини.

Најновија вјежба одвија се у истој недјељи када је НАТО спровео своје годишње нуклеарне вјежбе, а украјински предсједник Володимир Зеленски представио свој “План побједе”.

Руски предсједник Владимир Путин често је подсјећао на то да Русија има највећи нуклеарни арсенал на свијету, али је нагласио да није потребно прибјегавати нуклеарним оружјима да би се постигла побједа у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана