Русија: Специјални кинески изасланик започео консултације о Украјини са Лавровом

Танјуг
Русија: Специјални кинески изасланик започео консултације о Украјини са Лавровом

МОСКВА - Специјални изасланик Кине за евроазијска питања, Ли Хуи, започео је у Министарству спољних послова Русије консултације о Украјини са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом.

Руско министарство спољних послова раније је саопштило да се очекује да ће кинески специјални изасланик разговарати и са замјеником руског министра спољних послова Михаилом Галужином.

Посјета Москви је дио европске турнеје кинеске дипломатске делегације у циљу рјешавања украјинског сукоба, пренио је ТАС С. 

Портпарол кинеског министарства спољних послова, Ванг Венбин, рекао је да ће кинески изасланик посјетити Русију, Њемачку, Пољску, Украјину и Француску. 

Замјеник руског министра спољних послова, Андреј Руденко, рекао је раније за ТАСС да је идеја Кине да Ли тим земљама представи кинеске приједлоге за политичко рјешење сукоба у Украјини и саслуша њихова мишљења и коментаре. 

Руденко је напоменуо да Русија очекује да од Лија  чује утиске о његовим путовањима у Кијев и земље ЕУ.

 Ли је, након посјете Кијеву 16. и 17. маја, рекао да не постоји универзално рјешење за рат у Украјини, али је позвао све стране да створе услове за мирне преговоре, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Ли је са предсједником Украјине, Володимиром Зеленским, и другим државним званичницима размијенио мишљења о начинима окончања украјинско-руског сукоба политичким рјешењем, навело је кинеско министарство, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана