Kонашенков: Руске снаге контролишу насеље Гријановка у Харкову

ГС/Агенције
Kонашенков: Руске снаге контролишу насеље Гријановка у Харкову

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 360. дан. Настављају се борбе за Донбас и Запорожје.Сирене за ваздушну опасност огласиле су се јутрос у Кијеву и другим украјинским регионима. Русија је предложила нацрт резолуције у Савјету безбједности Уједињених нација о истрази прошлогодишње саботаже гасовода Сјеверни ток 1 и 2.

Макрон: Желимо пораз Русије, не њено уништење

Француска жели да Русија буде поражена у Украјини, а не да буде "уништена", изјавио је француски пресједник Емануел Макрон.

"Не мислим, за разлику од неких људи, да требамо да тежимо потпуном поразу Русије и да нападнемо Русију на њеном тлу. Ти посматрачи изнад свега желе да униште Русију", рекао је Макрон у интервјуу листу "Журнал диманш".

Он каже да то никада није била позиција Француске и да никада неће бити.

Макрона су критиковали поједини савезници из Сјеверноатлантске алијансе јер је упућивао нејасне поруке када је ријеч о политици према рату Украјине и Русије.

Неки сматрају да је Париз слаба карика западног савеза.

Макрон је јуче позвао савезнике да повећају помоћ Украјини.

Сунак: Наоружати Украјину и пружити дугорочну подршку

Британски премијер Риши Сунак изјавио је данас да Украјину треба наоружати одмах и појачати дугорочну подршку тој земљи да би могла да се супротстави потезима Русије.

Сунак је у говору на Минхенској безбједносној конференцији рекао да је Украјини потребна војна помоћ од њених савезника да би се супротставила прољећној офанзиви руских снага, пренио је АП.

Он је додао да Запад мора да постави и темље дугорочне безбједности Кијева.

-Морамо показати да ћемо остати на њиховој страни и да ћемо моћи да им помогнемо да одбране своју земљу изнова и изнова - изјавио је британски премијер.

Сунак је рекао да су обећања о слању британских тенкова и одлука његове администрације о почетку обучавања украјинских пилота за кориштење борбених авиона по НАТО стандарду примјери доприноса који даје Британија.

-Морамо учинити више за јачање дугрочне безбједности Украјине. Морамо им дати савремене могућности по НАТО стандарду, које ће им бити потребне у будућности - нагласио је британски премијер.

Он је оцијенио да се трајан мир може осигурати ако се “подржи међународно право”, а Москва плати одштету Кијеву.

Кулеба: Савезници ће испоручити Украјини борбене авионе, то је питање времена

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је данас да је сигуран да ће савезници на крају испоручити борбене авионе како би јој помогли да се одбрани од Русије.

-Ризиковаћу да кажем да ће Украјина добити авионе, то је питање времена и процедуре - рекао је Кулеба на конференцији за новинаре на Минхенској безбједносној конференцији, пренио је Ројтерс. Савезници су обећали Кијеву борбене тенкове, а у току су разговори око слања ракета веcћег домета, навела је агенција и додала да украјински партнери оклијевају око обезбјеђивања борбених авиона.

Харис: Вашингтон формално закључио да је Русија починила злочине

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена формално је закључила да је Русија починила "злочине против човјечности" у скоро једногодишњој интервенцији у Украјини, рекла је данас потпредсједник САД Камала Харис.

-Када је ријеч о акцијама Русије у Украјини, проучили смо доказе, знамо какви су правни стандарди и нема сумње ово су злочини против човјечности - рекла је Харисова на Минхенској безбједносној конференцији.

Она је рекла да ће одговарати сви који су починили злочине, као и њихови надређени и саучесници.

Званични закључак који је изведен на крају анализе коју је обавио Стејт департмент нема непосредне посљедице по рат који још траје.

Вашингтон се нада да ће ова објава додатно изоловати руског предсједника Владимира Путина и иницирати правне напоре да се чланови његове администрације позову на одговорност пред међународним судовима и да буду санкционисани.
Харисова је рекла на конференцији у Минхену да је Русија сада "ослабљена", али да појачава нападе на истоку Украјине. Она је оцијенила да вријеме "није на страни" руског предсједника Владимира Путина.

Истражна комисија о Украјини, чији рад има подршку УН, још није закључила да злочини, за које је утврђено да су се десили, представљају злочине против човјечности.

Русија, која своју акцију назива "специјалном војном операцијом", демантовала је да намјерно гађа цивиле или да врши ратне злочине.

Kонашенков: Руске снаге контролишу насеље Гријановка у Харкову

Руске снаге су у потпуности ослободиле насеље Гријановка у региону Харков, рекао је данас руски војни портпарол потпуковник Игор Конашенков.

-Насеље Гријановка у региону Харков је у потпуности ослобођено као резултат офанзивне операције снага западне војне групе, дуж фронта у Купјанску - рекао је Конашенков новинарима, пренио је ТАСС.

Он је додао да је током јучерашњег дана руска војска погодила ватрене положаје 85 украјинских артиљеријских јединица, као и војнике и опрему у 112 области.

Конашенков је рекао да су снаге из руске јужне групе убиле око 150 украјинских војника дуж линије фронта у Доњецку током претходног дана.

Урсула фон дер Лајен: Циљ убрзање производње муниције

ЕУ намјерава да се удружи са европском намјенском индустријом ради повећања брзине и обима производње муниције која је пријеко потребна у Украјини, као и да би попунила домаће залихе, рекла је данас предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је у обраћању на Минхенској безбједносној конференцији рекла да би европски блок требао да уради оно што је учињено током пандемије, када се припремио за масовну произвдњу вакцина против ковида 19.

-Могуће је замислити, на примјер, споразуме о авансној куповини који намјенској индустрији дају могућност да сада улаже у призводне линије, да би била бржа и повећала количину коју може да испоручи - изјавила је Фон дер Лајенова.

Она је нагласила да Унија не може да чека мјесецима и годинама за попуњавање својих војних залиха или за слање муниције Украјини, попут граната калибра 155 милиметара.

-Сада је заиста вријеме да се убрза производња, да се повећа обим производње стандардизованих производа који су Украјини очајнички потребни, на примјер стандардизоване муниције - рекла је она.

Волас: Модерни авиони стижу након окончања сукоба

Украјина ће добити савремене борбене авионе попут “јурофајтера тајфун” тек послије окончања сукоба у овој земљи, рекао је данас британски министар одбране Бен Волас.

Волас је рекао за њемачки недјељник “Шпигл” да не треба очекивати брзу испоруку бробених авиона, барем не у овој фази и “скоро сигурно” не у наредних шест мјесеци, пренио је “Спутњик”.

-Проћи ће много времена прије него што било која земља пошаље борбене авионе Украјини - признао је британски званичник.

Он је нагласио да међу западним партнерима постоји консензус о томе да модерни борбени апарати могу бити испоручени Украјини тек послије окончања сукоба.

“Јурофајтер тајфун” је европски вишенамјенски борбени авион четврте генерације који је дјело конзорцијума компанија из Британије, Њемачке, Шпаније и Италије. У оперативну употребу уведен је 2003. године.

Ваздушна опасност у Кијеву и регионима

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се јутрос у Кијеву и другим украјинским регионима, саопштила је надлежна служба.
Опасност је оглашена у Кијеву, Николајеву, Дњепропетровску, Кировограду, Хмелницком, Житомиру, Черкасију, Черњигову, Виници и региону Черновици, пренио је ТАСС.

У Кијеву, Одеси и Дњепропетровксу хитно је искључена струја, саопштила је енергетска компанија ДТЕК.

У Хмелницком, на западу земље, одјекнуле су двије експлозије, а шеф регионане администрације Сергеј Гамали позвао је становнике да остану у склоништима.

Русија СБ УН поднијела нацрт резолуције о истрази експлозија на Сјеверном току

Русија је предложила нацрт резолуције у Савјету безбједности Уједињених нација о истрази прошлогодишње саботаже гасовода Сјеверни ток 1 и 2, изјавио је први замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Пољански је написао синоћ на Телеграму да је Русија прослиједила нацрт резолуције за спровођење независне истраге под окриљем генералног секретара УН да би се испитале експлозије на Сјеверном току.

Сједница Сајвета безбједности УН о прошлогодишњим експлозијама на Сјеверном току биће одржана 22. фебруара, пренио је ТАСС.

У резолуцији, која је једногласно усвојена на пленарном састанку у четвртак, руска Државна дума позвала је Савјет безбједности да истражи саботажни напад на Сјеверни ток и казни налогодавце и починиоце.

 У тексту тог документа указује се на податке које је изнио амерички новинар Симор Херш о томе да иза напада на Сјеверни ток стоје САД и Норвешка.

Русија је предложила резолуцију Савјету безбједности УН о истрази експлозија које су прошле године погодиле гасоводе Сјеверни ток 1 и 2, а предвиђа формирање специјалне комисије адвоката коју ће изабрати генерални секретар УН, рекао је извор у УН за ТАС С.

Извор је рекао да документ потенцијалне чланове комисије описује као "непристрасне, са међународним признањем и стручношћу", као и да у комисији треба да буде и потребан број стручњака.

 Уколико резолуција буде усвојена, генерални секретар УН ће у року од 14 дана поднијети извјештај Савјету безбједности о конкретним начинима формирања комисије.

 У предложеном документу такође се осуђује чињеница да једном броју заинтересованих страна, укључујући оператера гасовода, није било дозвољено да истраже експлозије, навео је извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана