Русија: ПВО спријечила покушај Украјине да нападне Крим

ГС/Агенције
Русија: ПВО спријечила покушај Украјине да нападне Крим

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 614 дана. Руске трупе методички извршавају постављене задатке у Украјини, каже министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Једна жена је погинула, а три особе су повријеђене када су руске снаге синоћ гранатирале Херсон и погодиле вишеспратнице, тврди градски званичник Роман Мрочко.

МО Русије:  ПВО оборио осам ракета "сторм шедоу"

Руска противваздушна одбрана спријечила је покушај Украјине да нападне Крим помоћу осам крстарећих ракета "сторм шедоу", саопштило је руско Министарство одбране.

-Данас око 13.00 часова по московском времену спријечен је покушај Кијева да нападне Кримско полуострво са осам крстарећих ракета „сторм шедоу" - наводи се у саопштењу.

Извор из Министарства рекао је да су све ракете оборене као резултат одбијања напада дежурних система ПВО.

Украјина тврди да је погодила стратешки објекат руске ПВО на Криму

Оружане снаге Украјине ноћас су погодиле стратешки објекат руске ПВО на Криму, саопштило је Одјељење за стратешке комуникације Оружаних снага Украјине.

У саопштењу се тврди да су Оружане снаге Украјине успјешно погодиле стратешки објекат руског система ПВО на западној обали Крима, преноси Интерфакс Украјина.

Наведено је и да је 25. октобра код Луганска уништен руски ПВО систем С-400.

Униан: Руси ракетирали бродоградилиште у Одеси пројектилом који иде 3.000 км/х

Руска војска јутрос је гађала Одеску област и вјероватно погодила локално бродоградилиште пројектилом "оникс", пренијела је украјинска агенција Униан.

Пројектил "оникс" може да развије брзину до 3.000 километара на час, а Ројтерс преноси изјаву гувернера Одесе Олеха Кипера да су у нападу рањене двије особе.

Према ријечима портпарола ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игњат, Руска Федерација би могла да употријеби балистичко оружје да нападне регион.

-Балистичка ракета, ако је лансирана са територије Крима, рецимо, лети прилично кратко. Од лансирања до доласка, то је питање минута, разумите то. Заправо, ово се управо догодило...Пријављено је да има експлозија, сачекаћемо извјештаје локалних власти о томе која врста оружја је коришћена - рекао је он, пренијела је украјинска новинска агенција Униан.

Украјински посланик Алексеј Гончаренко је на Телеграму навео да је на Одесу испаљено шест "оникс" пројектила.

-Нападнута је и фабрика за ремонт бродова у близини Одесе -написао је он.

Руски држављанин приведен на Криму због издаје

Руска федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је данас да је привела руског држављанина на Криму под сумњом за издају, оптуживши га за просљеђивање војних тајни Украјини.

У саопштењу ФСБ наводи да је неименовани мушкарац "прикупљао и преносио информације о одређеним локацијама са географским координатама представнику украјинске војске", преноси агенција РИА Новости.

Шојгу: Методички извршавамо задатке

Руске трупе методички извршавају постављене задатке у специјалној операцији у Украјини, изјавио је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу на безбједносном форуму Сјангшан, који се одржава у Пекингу.

Истакао је да ће руске оружане снаге наставити да методички и самоувјерено извршавају своје задатке и осигуравају безбједност цивила, преноси агенција РИА Новости.

Шојгу тврди да је од 4. јуна, када је почела контраофанзива Украјине, погинуло или рањено више од 90.000 украјинских војника. Према његовим наводима, „Украјина је од почетка контраофанзиве изгубила око 600 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила различитих класа, а на бојном пољу није постигла ниједан тактички значајан успјех“.

Десети Сјангшан форум одржава се у Пекингу од 29. до 31. октобра, у организацији Академије војних наука кинеске армије и Кинеског института за међународне стратешке студије.

 

Градске власти: Руси гађали Херсон, једна жена погинула, троје повријеђено

Једна жена је погинула, а три особе су повријеђене када су руске снаге око поноћи гранатирале Херсон и погодиле вишеспратнице, саопштио је начелник градске управе Роман Мрочко.

Он је навео да је руска војска са лијеве обале Дњепра, коју држи под контролом, гађала централни дио града и погодила вишеспратнице, преноси интерфакс Украјина.

Дошло је до пожара у једном од станова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана