Русија протјерала новинара аустријског ОРФ-а

Танјуг
Foto: РБК.ру

МОСКВА - Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да је одузело акредитацију главној дописници аустријског јавног емитера ОРФ и наложило јој да напусти земљу, након што је Аустрија то наложила дописнику руске агенције Тасс.

Министарство је саопштило да је од шефице московског бироа ОРФ-а Кароле Шнајдер затражено да преда своју медијску акредитацију и напусти Русију “у најкраћем могућем року”, преноси АП.

Како је министарство истакло, тај потез је био “принудна мјера одмазде повезана са континуираном дискриминацијом представника руских медија у Аустрији”.

Раније ове недеље власти су наредиле шефици бироа Тасса у Бечу Арини Давидјан да напусти земљу.

Протјеривање Шнајдер поклопио са почетком суђења дописнику Волстрит џорнала Евану Гершковићу, који је био у притвору од хапшења у марту 2023. под оптужбом за шпијунажу коју он, његов послодавац и америчка влада негирају.

Америчко-руска новинарка Алса Курмашева приведена је у октобру 2023, јер се није регистровала као “страни агент”.

Осталим страним дописницима у Русији одбијена је виза.

Холандској новинарки која ради за Политико, Еви Хартог, одбијена је обнова визе у августу 2023.

Москва је јуче одговорила на одлуку Европске уније да обустави емитовање руских медија Гласа Европе, РИА Новости, Известија и Росијске газете тако што је забранила емитовање 81 европског медија, укључујући ОРФ.

“Руска страна је више пута упозоравала да политички мотивисане репресије против руских новинара и неосноване забране руских медија у ЕУ неће остати без одговора”, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана