Русија поднијела тужбу због истраге о "Сјеверном току"

Срна
Foto: Агенције

МОСКВА- Русија је званично поднијела тужбу Њемачкој због истраге о експлозијама на гасоводу "Сјеверни ток", рекао је Олег Тјапкин, директор Трећег европског одјељења при руском Министарству спољних послова.

Тјапкин је навео да су њемачке власти расписале потјерницу за једним од наводних извршилаца терористичких напада у Балтичком мору, који је држављанин Украјине.

"Судећи по томе што су њемачки медији дуго и методично пропагирали наратив да та особа није повезана ни са једном државом, њемачка истрага ће, такође, бити затворена и неће бити утврђени прави налогодавац за напад на Сјеверни ток, односно Њемачка ће пустити да то прође", рекао је Тјапкин за "Спутњик".

Он је додао да је Мосвка покренула питање да ли Њемачка и друге погођене земље испуњавају своје обавезе према антитерористичким конвенцијама УН, те истакао да ће даљи кораци зависити од реаговања Запада.

Немачки медији пренијели су раније да је њемачко тужилаштво издало налог за хапшење украјинског држављанина Владимира Ж. у случају експлозија на гасоводу.

Једна од публикација објавила је његову фотографију, што је омогућило да се утврди да је ријеч о рониоцу Владимиру Журављову из Кијева.

Такође се наводи да су његови саучесници били брачни пар Свјетлана и Јевгениј Успенски.

"Вол стрит журнал" је објавио да је њемачка истрага о експлозијама на "Сјеверном току" била усмјерена на бившег главнокомандујућег украјинских оружаних снага Валерија Залужног и његове помоћнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана