Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану

ГС
Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану

Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану у светлу настојања САД и њених савезника да обнове своје војно присуство у Централној Азији, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Американци под изговором борбе против тероризма покушавају да обнове своје војно присуство у Централној Азији. Ми на захтjеве Вашингтона да у тим земљама размjесте војну инфраструктуру гледамо као на директну претњу стабилности на територији земаља-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС)“, рекао је он.

Биолабораторије које је Пентагон развијао на територији Украјине бавиле су се програмима истраживања компоненти биолошког наоружања, изјавио је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу оцијенивши да се сличне активности америчке војске настављају и у другим земљама широм свијета.

„На примјеру Украјине сведоци смо да су те лабораторије фактички усмјерене на развој компоненти за биолошко оружје што је директно кршење Конвенције о забрани биолошког наоружања“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, војно-биолошка делатност САД изазива велику забринутост на шта Русија покушава да скрене пажњу свјетске јавности јер то представља огромну опасност за цијеле регионе, а камоли за остале земље.

Притом, Шојгу је казао да је дио стратегије САД у сфери биолошке безбједности да се најопаснија истраживања сада пребаце у треће земље јер оне не желе да се конфронтирају Вашингтону и допуштају да се тако нешто реализује на њиховој територији.

Руски министар је рекао и да ће Москва наставити да помно прати све планове Вашингтона и да обавјештава свјетску јавност о свим билошким пријетњама по човјечанство, преноси Спутник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана